VJEČITA DVOJBA

Psihologinja savjetuje: Kako dijete ne razmaziti poklonima za blagdane

16.12.2017 u 20:21

Bionic
Reading

Uoči božićnih blagdana roditelji se nađu pred vječitim problemom idealnog poklona za najmlađe, s obzirom na obilje koje nam se danas nudi pa je, priznat će mnogi, vrlo teško biti umjeren prilikom kupnje dječjih darova. O tome kako dijete naučiti cijeniti prave vrijednosti, razgovarali smo sa psihologinjom Ivanom Ćosić Pregrad iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, koja je dala nekoliko vrlo korisnih savjeta

Mnogi se roditelji brinu da bi prevelika količina darova mogla izazvati kontraefekt te da djeca uslijed obilja poklona osjećaju zasićenje. 

Osim roditelja, i bake, djedovi i ostala rodbina žele razveseliti darovima, no uspiju li se mališani uopće iskreno obradovati svim tim silnim darovima koje dobiju?

Čini se da taj problem muči mnoge roditelje pa smo nedavno mogli pročitati i kako je jedan od najpoznatijih holivudskih parova Ashton Kutcher i Mila Kunis otkrio da žele sačuvati prave vrijednosti i značenje Božića, pa su zabranili da se njihovoj djeci kupuje mnoštvo poklona

'Ove godine do kraja ćemo provesti u djelo i želimo da nam postane tradicija to da ne poklanjamo darove, osobito djeci. Kad imaju manje od godinu dana, ništa ne shvaćaju i to im sve ništa ne znači. Prošle godine Wyatt je imala dvije godine i to je bilo prestrašno. Mi joj nismo poklonili ništa, ali bake i djedovi... Rekli smo im: 'Molimo vas, ako im trebate nešto pokloniti, izaberite samo jedan poklon. Ako ne, poklonit ćemo ih onima koji ih nemaju'', rekla je Mila Kunis. 

Nedavno istraživanje 'Ponašanje i razvoj djece' provedeno u SAD-u, pokazalo je da se djeca od 12 do 36 mjeseci igraju kreativnije ako je oko njih manje igračaka, o čemu je izvijestio i ScienceNews

Psihologinja Ivana Ćosić Pregrad iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba rekla je da djeca puno toga uče i iz našeg ponašanja.

Obilježavanje blagdana treba biti u skladu s osobnim i obiteljskim vrijednostima  

'Uloga roditelja je u tome da od rane dobi djetetu prenose vrijednosti koje su im važne i koje su odlučili živjeti i njegovati u svojoj obitelji te da dijete odgajaju u skladu s tim vrijednostima. Djeca zapravo uče iz našeg ponašanja i gledajući ono što radimo, a manje iz onog što govorimo. Kao i u svim ostalim životnim situacijama, obilježavanje pojedinih blagdana ili praznika i način na koji će to obitelj činiti, treba biti u skladu s osobnim i obiteljskim vrijednostima koje roditelji žele prenijeti svojoj djeci. U skladu s time, i pitanje darivanja u smislu hoće li biti poklona, koliko i kakve poklone poklanjamo je pitanje svake obitelji i proizlazi iz roditeljskog i obiteljskog vrijednosnog sustava, obiteljskih mogućnosti i kakvo značenje određeni blagdani imaju u obitelji', objašnjava ona.

Kako je objasnila Ćosić Pregrad, danas je mnogim roditeljima vrlo teško nositi se sa zahtjevima djece.

'U današnje vrijeme dječje želje, često potaknute velikim brojem reklama, mogu zbilja premašiti obiteljski budžet, ali mogu biti i u raskoraku s vrijednosnim sustavom roditelja, odnosno porukama koje želi prenijeti djeci i stvarima koje im žele omogućiti. U takvoj situaciji mislim da je posebno važna roditeljeva osjetljivost i jasnoća u razlikovanju djetetovih potreba i želja. Djeca dobro poznaju svoje želje, no nisu uvijek u mogućnosti procijeniti koje su njihove potrebe. Tako mogu poželjeti sve što vide u reklamama ili što vide da imaju njihovi prijatelji. Međutim, ne znači da sve što drugi imaju treba i vašem dijetu', smatra psihologinja.

Ovisno o tome čemu želimo podučiti svoju djecu, kakve vrijednosti im želimo prenijeti i koje osobine i ponašanja bismo željeli vidjeti kod svoje djece kada odrastu, roditelji trebaju usmjeravati i voditi djecu kroz različite svakodnevne, ali i neke životne situacije pa im onda i postaviti neke granice u skladu s tim vrijednostima koje zastupaju i žive, objasnila je Ćosić Pregrad. 

Djeci treba podrška roditelja kako bi se naučila nositi s konfliktnim situacijama

'Time stvaramo prilike u kojima će djeca moći učiti i razvijati sve one osobine i ponašanja koje bismo željeli vidjeti kod njih, uz roditeljsku podršku, razumijevanje i prihvaćanje. Ako želimo da dijete odraste u osobu koja zna razlikovati želje od potreba, koja nije usmjerena (samo) na materijalno i koja 'misli svojom glavom', onda je nužno da se u roditeljskoj ulozi ponašamo u skladu s tim čak i kada smo izloženi pritisku djeteta koje u određenom trenutku zagovara svoju želju. I takve situacije uvijek donose konflikt i nemoguće je zadovoljiti sve uključene', rekla je psihologinja.

Konflikti su dio života, posebno obiteljskog, a djeci treba podrška roditelja da nauče nositi se i sa situacijama nezadovoljstva, frustracije, ljutnje i razočaranja jer je i to dio života. 'Kada roditelji kažu djeci jasno i odlučno 'ne' rukovodeći se osobnim vrijednostima i poštujući svoje osobne i obiteljske vrijednosti, mogućnosti koje ima i granice uz istodobno uvažavanje i prihvaćanje djetetove želje (ali ne i njeno ispunjavanje), konflikt do kojeg dolazi manje je štetan za odnos roditelj - dijete od konflikta koji nastaje kada roditelj prekorači vlastite granice ispunjavajući djetetovu želju', rekla je Ćosić Pregrad.

DARovi za djecu

Mirne savjesti djeci recite 'ne'

'Mislim da nema najboljih savjeta. Potaknula bih roditelje da se nauče mirne savjesti svojoj djeci reći 'ne', ali i trgovačkim lancima i reklamnim agencijama. Da se prisjete da djeca dobro poznaju svoje želje, no nisu uvijek u mogućnosti procijeniti koje su njihove potrebe i za to djeca imaju roditelje da ih vode i usmjeravaju. I da znaju da su situacije u kojima, iz kojih god razloga, ne možemo obilježiti blagdane baš onako kako bismo željeli, zaista tužne i da ih je važno odtugovati s djecom kako bismo mogli početi tražiti veselje i druge načine kako ćemo provesti blagdane. Zajedništvo u obiteljskim prilikama, kakve god one jesu, jest ono što je osnova obitelji i bliskih odnosa, a to možemo uvijek nekako izvesti bez obzira na novac', objasnila je psihologinja.

Mnoge roditelje muči kako se postaviti ako dijete baš inzistira na nekom skupom poklonu koji mu roditelji ne mogu priuštiti.

'Izbor poklona, kao i način darivanja i što sve se podrazumijeva pod poklonom, zaista je pitanje izbora svakog roditelja i obitelji vođenih vrijednostima koje obitelj gaji i živi, ali i kakvo značenje određeni blagdan, kao i bilo koja druga prigoda, ima za roditelje i obitelj. Kao pojedinci se zaista razlikujemo u značenju i važnosti koje pridajemo određenim događajima, situacijama pa tako i blagdanima. Također iste vrijednosti možemo živjeti i na različite načine. Sama ideja darivanja bi trebala biti prepuštena odluci roditelja i obitelji, ovisno o tome što žele poručiti svom djetetu i koje vrijednosti žive obilježavajući određenu prigodu. U situacijama kada roditelji, čak i uz najbolju volju, ne mogu ispuniti neke dječje želje, važno je s djecom razgovarati i reći im jasno zašto im ne mogu ispuniti želju', rekla je psihologinja. 

Normalno je i u redu osjećati tugu kada djeci ne možemo priuštiti nešto što oni žele ili što bismo im mi željeli priuštiti, pogotovo okruženi svim luksuzom i šarenim lampicama 'sezone darivanja', smatra Ćosić Pregrad. 

ŠTO JE NAJVAŽNIJE

Zajedništvo u obiteljskim prilikama jest ono što je osnova obitelji

'Teško je kada ne možemo djeci baš ništa staviti pod bor, a ponekad ni bora nema. To je obiteljska situacija u kojoj su svi tužni i u kojoj su zajedno. I zbilja je važno da i takve situacije možemo odtugovati zajedno, a nakon toga vidjeti što ćemo da bismo u periodu blagdana imali i veselje. Druženje s prijateljima ništa ne košta, kao ni napraviti zajedno neki jednostavan kolač, igrati se s djecom, ići na sanjkanje i u šetnju, izraditi zajedno neki ukras za kuću. Zajedništvo u obiteljskim prilikama, kakve god one jesu, jest ono što je osnova obitelji i bliskih odnosa, a to možemo uvijek nekako izvesti bez obzira na novac', rekla je Ćosić Pregrad.

Zanimalo nas je i činimo li djeci 'medvjeđu uslugu' zatrpavajući ih poklonima i ispunjavajući im svaku želju. 

'Ispunjavajući svaku djetetovu želju i popuštajući pod pritiskom dječjih želja, kako god one bile motivirane i potaknute, mi šaljemo djeci poruku da sve može biti po njihovom pa se tako djeca ponašanju i raznim drugim situacijama i u odnosu na druge zahtjeve koje roditelji, ali i drugi postavljaju pred njih. Ono što djeca trebaju je jasno vođenje i usmjeravanje od strane roditelja, ali i drugih odraslih uključenih u njihov život, uvažavanje i prihvaćanje njihovih osjećaja, misli i želja ali i jasne granice u kojem ih mogu iskazivati. Djeca trebaju podršku odraslih kako bi naučila razlikovati potrebe od želja i koje su mogućnosti i načini njihova zadovoljenja. Jedini način je živeći s djecom promovirati te vrijednosti koje im želimo prenijeti svaki dan kroz godinu, a ne samo u posebnim prigodama', objašnjava psihologinja. 

Kako će obitelj iskoristiti blagdane s djecom, dodala je, ovisi o obiteljskim vrijednostima, o potrebama obitelji, roditelja i djece, ali i željama koje su ispunjive u datom trenutku, o tome kakvo značenje određeni blagdan ima za određenu obitelj, koje vrijednosti i poruke živimo kroz njega. I u skladu s vrijednostima i porukom blagdana koji smo odlučili obilježiti i proslaviti. I tu nema točnog i netočnog odgovora niti najboljeg savjeta.