BAŠ KAO LJUDI

Psi prepoznaju i ne vole nepravdu

27.07.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Ne znamo kako druge životinje osim primata, vukova i pasa doživljavaju nepravdu, no navedene grupe sisavaca prepoznaju je i nije im draga

Iako su se ljudi navikli živjeti u svijetu u kojem vlada ogromna nejednakost, baš kao i ostali primati, još uvijek znamo prepoznati nepravdu. Osim primata, nepravdu prepoznaju vukovi i psi.

Psi, na primjer, odbit će sudjelovati u igri ako samo njihov suparnik cijelo vrijeme dobiva nagrade ili je njihova nagrada slabije kvalitete. Iako se isprva može činiti kao da se radi o posljedicama pripitomljavanja, istraživanja ukazuju na to kako je u pitanju genetsko nasljeđe.

Komparativni psiholozi iz Istraživačkog instituta Messerli na Sveučilištu veterinarske medicine u Beču proučavali su reakcije vukova i pasa na eksperimente u kojima su neki dobivali poslastice lošije kvalitete ili uopće nisu dobivali poslastice u isto vrijeme kad su njihovi suparnici dobivali dobre poslastice te zaključili su kako obje vrste prepoznaju nepravdu.

Prepoznavanje nepravde nije nevažna vještina, pa je vrlo zanimljivo to što je primati očito dijele sa širim spektrom vrsta nego što se to prvobitno smatralo.

Jennifer Essler, Friederike Range i Sarah Marshall-Pescini otkrile su kako psi i vukovi ubrzo nakon što shvate da su žrtve nepravde odbijaju sudjelovati u namještenoj igri. Psi i vukovi koji su bez suparnika pritiskom na gumb dolazili do poslastice nisu odustali nakon što nisu dobili ništa. Tek u scenariju u kojem su imali suparnika koji je nešto dobio, a oni nisu, psi i vukovi su zaključili da je igra namještena i nisu više željeli sudjelovati.

Još jedna zanimljiva sitnica je da su vukovi bili osjetljiviji na nepravdu nego psi. Čini se kako je pripitomljavanje kod pasa smanjilo njihovu osjetljivost na nepravdu. Psi su se također nakon eksperimenta normalno ophodili prema ljudima, dok vukovi nisu željeli imati kontakt s njima.

Autor: YouTube