FILMOVI U VIŠE GRADOVA

Prvi inkluzivni festival o pravima djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 16:13
  • Objavljeno 20.10.2011 u 13:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uz temu 'Jednake mogućnosti za svu djecu', na konferenciji za novinare održanoj u Riječkom informativnom centru predstavljeno je treće izdanje Festivala o pravima djece

Ove godine Festival donosi više od 30 filmova djece i odraslih iz Hrvatske i svijeta. Program su na konferenciji predstavili glumac i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić, umjetnička direktorica festivala Tatjana Aćimović, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dječja pravobraniteljica Mila Jelavić te Vera Robić Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza.

Radi se o prvom inkluzivnom festivalu u Hrvatskoj, jer će cjelokupan program biti prilagođen djeci s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom. Prilagodbi za slijepe i slabovidne osobe priključili su se i naši poznati glumci Goran Grgić, Ankica Dobrić, Damir Markovina i Kristina Krepela.

Festival će trajati od 21. do 24. studenoga u prostorima Art kina Croatia u Rijeci te kinodvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Filmski program je obilježen raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova, među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Moldavije, Njemačke, Danske, Slovenije, Finske, Srbije, Irske, Nizozemske, Poljske, Gruzije i Grčke. Festival će predstaviti filmove djece i mladih te pet hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od sudjelovanja i stvaralaštva do prava na igru i uvažavanje različitosti.

Festival se vezuje uz 20. studenoga, kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta, koja ove godine slavi svoj 20. rođendan u Hrvatskoj, baš kao i UNICEF, koji ove godine obilježava 20 godina od osnivanja Ureda za kriznu pomoć Hrvatskoj.

Grad Rijeka će tijekom Festivala ugostiti 15 filmskih družina djece i mladih iz cijele Hrvatske. Uz filmske projekcije, Festival donosi brojne radionice i predavanja na temu prava djece s teškoćama u razvoju koje će se održavati u Art kinu Croatia te školama i vrtićima u Rijeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi