nemojte prespavati proljeće

Proljetni umor ili dugotrajna posljedica COVID-a? Preuzmite stvari u svoje ruke i vratite energiju

28.04.2022 u 09:03

Bionic
Reading

Ako vam kažemo da potencijalno patite od proljetne astenije, mogli biste se uplašiti. Riječ "astenija" dolazi iz grčkog jezika i označava nedostatak snage. Proljetna astenija je ništa drugo nego proljetni umor, još poznat i kao proljetna letargija. Odnosi se na učestali fizički i psihički umor koji često dolazi u paketu s dolaskom proljeća.

Zašto baš proljeće? Ne bi li proljeće trebalo biti predivno?

Nakon mračnije zime koja također donosi svoje izazove, proljeće stiže - a s njim se pojavljuju i nestalne temperature koje neprestano fluktuiraju, baš kao i povećana izloženost sunčevoj svjetlosti.

Promjenjive temperature ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, a utječu i na smanjenje krvnog tlaka kada je dnevna temperatura u porastu. Sunčeve svjetlosti je sve više, što je u načelu dobro, ali uzrokuje hormonalne promjene na koje se vaš organizam treba naviknuti.

Ne smijemo zaboraviti ni ljetno računanje vremena. Dan je duži, ali nam više sile oduzmu sat vremena sna pa se moramo naviknuti i na novi raspored spavanja.

Moguće je da tijekom ovog razdoblja patite od manjka motivacije i koncentracije, smanjene seksualne želje te promjena apetita.

Ako ste još uz proljetni umor bili te (ne)sreće da patite od post-COVID sindroma, vaš organizam je pod velikom razinom unutarnjeg stresa.

Post-COVID sindrom označava simptome prisutne i do tri mjeseca nakon inicijalne infekcije Sars-CoV-2 virusom. Prema istraživanju, čak 53% pacijenata navodi umor kao glavni simptom post-COVID-a, a koji im otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim fizičkih simptoma, mogu biti prisutni i strah, stres i tjeskoba koji također utječu na povećani osjećaj umora.

Nije sve izgubljeno, a vi ne morate pasivno čekati "na zadnjem sjedalu" da se vaš organizam odluči oporaviti. Možete napraviti nekoliko malenih, a važnih promjena koje će vam pomoći da ostavite umor iza sebe, od pravilnog sna do kvalitetne suplementacije vitaminima i mineralima.

San treba biti prioritet

Što biste učinili kada bi vam netko bez vašeg dopuštenja oduzeo 12.5 posto mjesečnih prihoda potrebnih za život? Sigurno ne biste samo odmahnuli rukom i nastavili dalje sa životom. Nažalost, upravo to je ono što radimo sa snom tijekom prelaska na ljetno računanje vremena gdje odlazak na spavanje prepuštamo slučaju umjesto da se proaktivno zauzmemo za vlastito dobrostanje.

Dobro je imati zacrtano vrijeme za odlazak na spavanje, baš kao i vrijeme za buđenje. Da, čak i vikendom.

Pokušajte spavati 7 do 9 sati svake noći.

Na vrijeme isključite sve uređaje s ekranima, barem sat vremena prije odlaska na spavanje. I da, to se odnosi i na vaš televizor s najnovijom Netflixovom serijom. Ekrani emitiraju plavo svjetlo koje utječe na razinu vaše pospanosti, a samim time i na kvalitetu sna.

I zapamtite, funkcija „snooze“ na alarmu vam je neprijatelj, pokušajte se odmah ustati iz kreveta.

Pronađite vremena i za vježbe opuštanja

U zapadnjačkoj kulturi u kojoj su rad i produktivnost često nepravedno mjerilo vrijednosti pojedinca, opuštanje nije na dobrom glasu. Ovakvo stanje uma često zna dodatno opteretiti pojedince, ali vi zaslužujete opuštanje. Najljepše od svega? Sami možete izabrati kakva vrsta aktivnosti vas najviše opušta. Vruća sauna ili kupka? Omiljena knjiga daleko od buke užurbanog života? Mirna šetnja? Sami birate.

Preporučamo vam da isprobate i meditaciju. Uz riječ "meditacija" se često vežu različite vrijednosti, ali ona je samo alat za umanjivanje vanjskih podražaja i posvećivanje vlastitom unutarnjem svijetu - što zaslužujete. Ako ne znate gdje biste počeli s meditacijom - aplikacija Medito je potpuno besplatna, a dobar je alat za uvod u svijet meditacije.

A ako vas ništa od ovog ne privlači, uvijek možete odvojiti par minuta i duboko disati. Duboko disanje povećava funkciju pluća, pročišćava organizam i, najvažnije, opušta.

Kvalitetnom prehranom si osigurajte sve potrebne nutrijente koji će vam pomoći u borbi protiv umora i lošeg raspoloženja

Često tijekom zime ne konzumiramo dovoljno svježeg voća i povrća pa našim tijelima nedostaje važnih vitamina i minerala. Upravo manjak tih nutrijenata može utjecati na razinu energije i raspoloženje. Uravnotežena, raznovrsna i šarena prehrana su recept za zdrav život te snažan i otporan organizam.

Kvalitetan i hranjiv doručak je idealan način na koji možete započeti dan, a ako vam tijekom dana padne energija, radije posegnite za zdravim opcijama kao što su voće ili orašasti plodovi umjesto za tvornički procesiranim grickalicama i slatkišima.

Ponekad je otežan unos nutritivno kvalitetne hrane pa mnogi ljudi često biraju i kvalitetne dodatke prehrani kako bi osigurali tijelu važne vitamine i minerale.

Plivit® Total Energy je bogati vitaminsko-mineralni dodatak prehrani iz PLIVE, koji sadrži snažnu dozu gotovo svih najvažnijih vitamina - između 100 i 400 posto preporučenog dnevnog unosa, a usto sadrži i najvažnije minerale te koenzim Q10 ključan za stvaranje energije.

Plivit Izvor: Promo fotografije / Autor: Plivit

Minerali željezo i magnezij doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, vitamini B skupine doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije, a vitamini A, B6, B12, C i D te mineral cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, što je osobito važno za osobe s post-COVID sindromom.

Odlična je vijest da vam je dovoljna samo 1 tableta Plivit® Total Energy na dan. Naime, obični multivitamini prebrzo otpuštaju aktivne komponente u organizmu pa zbog tog dolazi do pada razine vitamina tijekom dana, ali Plivit® Total Energy ima svojstvo produljenog oslobađanja, što znači da se vitamini i minerali otpuštaju tijekom najmanje 8 sati, a upravo to omogućuje adekvatnu opskrbu organizma kroz cijeli dan.

Plivit® Total Energy vaš je saveznik u borbi protiv umora i lošeg raspoloženja - vaša totalna energija kroz cijeli dan.