PROBLEM PRETILOSTI

Problemi s kilogramima su nasljedni?

15.05.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Djeca pretilih majki vjerojatnije će kad odrastu imati problema sa šećerom u krvi, kolesterolom i viškom kilograma, tvrde znanstvenici u novom istraživanju

Majke koje su za vrijeme trudnoće imale višak kilograma rodit će djecu koja će cijeli život imati problema s pretilosti, krvnim tlakom, šećerom u krvi i količinom kolesterola, pokazalo je novo istraživanje.

Već je poznato da pretile majke rađaju veće bebe, a ovo je prva studija koja pokazuje da bi djeca mogla osjećati posljedice godinama nakon rođenja.

Istraživanja su pratila žene koje su rodile 70-ih te njihovu djecu koja su odrasla. Njima su testirali krv te su im uzeli mjere. Te rezultate su zatim usporedili s onima njihovih majki kada su bile trudne s njima. Uočili su jasnu povezanost između njihovog zdravlja.

Oni čije su majke imale višak kilograma prije nego su zatrudnjele imali su više kilograma nego drugi, kao i oni čije su se majke udebljale za vrijeme trudnoće.

Istraživači smatraju da majke mogu djeci prenijeti 'debeli gen', odnosno nezdrave prehrambene navike zbog kojih će djeca pretilih majki isto imati problema s viškom kilograma.

U Velikoj Britaniji je stanje gotovo alarmantno, piše Daily Mail. Gotovo polovica žena u godinama plodnosti i oko 15 posto trudnica je pretilo.