ŠOKANTNI PODACI

Prljave tajne: Polovica Amerikanaca ne mijenja svakodnevno donje rublje, a veliki dio njih i po tjedan dana

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 17.08.2019 19:31
  • Objavljeno 17.08.2019 u 19:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istraživanje u kojem je sudjelovalo tisuću Amerikanaca pokazalo je da 45% ispitanika nosi isto donje rublje dva dana zaredom, a još je šokantniji podatak taj da njih 13% ne promijeni donje rublje po tjedan dana ili više. Stereotip da su muškarci prljaviji i neuredniji od žena u ovom slučaju pokazalo se točnim, obzirom da je isto istraživanje pokazalo da su muškarci češće ti koji cijeli tjedan ne promjene donje rublje

Novo istraživanje koje je pokrenuo proizvođač donjeg rublja Tommy John dalo je šokantne podatke o higijenskim navikama Amerikanaca. Više od polovice ispitanika ne mijenja svakodnevno donje rublje, što je poražavajuće, obzirom da se ova navika smatra osnovnom higijenom.

Čak 45% ispitanika potvrdilo je kako je nosilo donje rublje dva dana zaredom ili duže, dok je njih 13% priznalo kako se događalo da isto donje rublje nose i po tjedan dana ili duže.

Muškarci prednjače kada je u pitanju neredovita higijena. Od tisuću Amerikanaca i Amerikanki koliko ih je ukupno sudjelovalo u istraživanju, pokazalo se da su muškarci 2,5 puta prljaviji od žena, odnosno da se u tom omjeru češće događa da muškarci preskoče mijenjanje donjeg rublja po tjedan dana ili više, nego li žene.

Pokazalo se i da su Amerikanci vjerni svom donjem rublju. 46% njih posjeduje iste gaće i po godinu dana i više. 38% ispitanika tvrdi kako nema predodžbu koliko dugo u svom ormaru čuva svoje omiljeno donje rublje.

Zamjena donjeg rublja novim preporučuje se svakih šest mjeseci do godine dana, obzirom da se na donjem rublju tijekom godina korištenja nakupljaju mikroorganizmi i bakterije koje mogu dovesti do raznoraznih neželjenih infekcija.

Prema jednoj ranijoj britanskoj studiji iz 2017. 83% opranog donjeg rublja na sebi sadrži oko 10,000 živih bakterija, a za većinu njih krivac su perilice rublja koje se rijetko kad temeljito peru iznutra.

Jedno od također šokantnih istraživanja je online istraživanje koje je ranije provedeno od strane tvrtke Mulberry's Cleaners, a koje je pokazalo da 18% muškaraca i 10,5% žena u Velikoj Britaniji uopće ne peru donje rublje.

Dobro je znati

▪️ Sušite donje rublje u sušilici oko 30 minuta nakon pranja. To će smanjiti broj bakterija, kao i glačanje koje se obavezno preporučuje kada je u pitanju odjeća za bebe.

▪️ Ne perite donje rublje s ostatkom odjeće, a pogotovo s odjećom djece, ukoliko su bolesna. To može dovesti do povećanja broja bakterija u perilici. Ovo pravilo posebno vrijedi za sve one koji imaju problema s učestalim bakterijskim infekcijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!