ŠTO NAPRAVITI

Privlačite li možda komarce, a da toga niste ni svjesni?

07.09.2022 u 16:17

Bionic
Reading

Iako se polako pozdravljamo s ljetom, čini se da to ni najmanje ne djeluje na komarce jer su temperature još uvijek vrlo visoke za rujan, pa sitni zujavci ne posustaju

Dobro je poznato to da je kraj sezone komaraca u kontinentalnim krajevima naše zemlje negdje početkom rujna, čim se noćna temperatura spusti ispod 15 Celzijevih stupnjeva, no u primorju to može trajati dulje jer se temperatura i u rujnu može držati iznad 15 stupnjeva.

Ako i dalje muku mučite s komarcima jer još uvijek vladaju prave ljetne temperature, možda ipak radite nešto zbog čega ih nesvjesno privlačite. Neke su studije tako pokazale da nas korištenje mirisnih proizvoda za tijelo, nošenje pojedinih boja, konzumiranje hrane ili pića ili čak povišena tjelesna temperatura čine vrlo privlačnima neumornim krvopijama.

Također, genetika, ali i pojedine krvne grupe sklonije su privlačenju komaraca, a oni imaju i sposobnost prenošenja uzročnika brojnih i vrlo opasnih zaraznih bolesti.

Što zapravo privlači komarce?

Mirisni proizvodi za tijelo

Kad znate da ćete biti u prirodi, svakako izbjegavajte korištenje mirisnih proizvoda (parfema, dezodoransa i losiona) kako biste spriječili ugrize komaraca, odnosno njihovih ženki.

'Komarce privlači miris našeg tijela, ali ih privlače i umjetni mirisi kojima prikrivamo miris tijela', kaže dermatologinja Jennifer Lucas, dodajući da se to posebno odnosi na jake cvjetne mirise. Također, svakako izbjegavajte korištenje hidratantnog losiona prije izlaska. Mnogi od ovih proizvoda sadrže mliječnu kiselinu, a koja ih također može privući.

'Neki od proizvoda koje koristimo za pomlađivanje sadrže alfa hidroksi kiseline, a one privlače komarce', kaže dr. Lucas.

Određene boje

Istraživanja pokazuju da komarce privlače određene boje kao što su crvena, narančasta, crna i tirkizna.

'Ova studija može objasniti zašto komarce privlači koža jer su crveni/ružičasti tonovi prisutni na njoj', kaže dr. Lucas. Studija također pokazuje da nošenje odjeće zelene, ljubičaste, plave i bijele boje zapravo može odvratiti komarce.

Što je zapravo osjetljiva koža Izvor: Wochit / Autor: Wochit

Hrana i piće koje konzumirate

Postoje tvrdnje da hrana bogata kalijem, slane grickalice, začinjena hrana i slatkiši mogu privući komarce. Ali nije bilo znanstvenih istraživanja koja bi poduprla te tvrdnje. Neke ranije studije pokazale su da pivo i banane mogu povećati vjerojatnost da će vas komarci 'upiknuti'.

Genetika i krvna grupa

Postoje određeni elementi koji čine kemiju našeg tijela, a zbog kojih smo laka meta za komarce.

Ako imate visoku koncentraciju steroida ili kolesterola na površini kože, mogli biste biti omiljeni 'ručak' za komarce. Prekomjerne količine mokraćne, mliječne i amonijačne kiseline također mogu potaknuti osjet mirisa komaraca. Oni mogu namirisati i ugljični dioksid, koji se emitira iz našeg daha kada izdišemo. Istraživanja pokazuju da se čini da komarce više privlače osobe s krvnom grupom O nego druge krvne grupe.

Viša tjelesna temperatura

Komarci mogu detektirati toplinske senzorske informacije s vašeg tijela. Dakle, ako se znojite, možda ste glavni kandidat za te dosadne insekte.

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

Komarci uvijek prvo traže nezaštićenu kožu pa nošenje šešira, košulje dugih rukava i dugih hlača može pomoći.

Koristite repelent za insekte prema uputama ili potražite odjeću tretiranu permetrinom, sintetičkim repelentom za insekte.

Kad u blizini ima puno komaraca, najbolje bi bilo ostati u kući. Ako ste npr. na kampiranju, obavezno koristite mreže protiv njih.

Komarci svoja jajašca polažu u stajaću vodu pa obavezno ispraznite kupke za ptice, kante za smeće, posude za cvijeće, bačve, automobilske gume, dječje bazene ​​i sve ostalo što skuplja vodu.

Repelenti protiv insekata koji sadrže DEET (dietiltoluamid) i pikaridin pružaju najbolju zaštitu od uboda komaraca, pa potražite takve proizvode.