DUGOTRAJNE POSLJEDICE

Najnovija studija pokazala: Covid-19 nosi veći rizik od psihičkih stanja i dvije godine nakon zaraze

18.08.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Oni koji su preboljeli Covid-19 suočeni su s većim rizikom od razvoja neuroloških i psihijatrijskih poteškoća poput psihoze, demencije te moždane magle čak i dvije godine nakon zaraze, pokazuje novo istraživanje

Profesor Paul Harrison, voditelj istraživanja sa sveučilišta Oxford rekao je da 'uz prethodne zaključke kako Covid-19 može povećati rizik od neuroloških i psihijatrijskih stanja u prvih šest mjeseci nakon zaraze', ova studija 'sugerira da kod nekih ti rizici mogu trajati do dvije godine'.

'Rezultati imaju važne implikacije za pacijente i zdravstvene službe jer sugeriraju da će se novi slučajevi neuroloških stanja povezanih s Covidom-19 vjerojatno pojavljivati još dugo nakon što se pandemija smiri', naglasio je Harrison.

Studija je provedena na 1,25 milijuna ljudi zaraženih koronavirusom, a pokazala je i da kod djece raste rizik od razvijanja psihičkih poremećaja i napadaja.

Istraživanje je pokazalo da je delta varijanta virusa povezana s više poremećaja od alfe, a omikron donosi slične neurološke i psihijatrijske rizike kao delta.

Kod odraslih Covid-19 donosi rizik i od anksioznosti i depresije, no on se smanjuje unutar dva mjeseca od zaraze, a nakon dvije godine se rizik smanjuje na razinu kao kod drugih respiratornih infekcija.