IZ KUHINJE

Prirodna sredstva za suhu kožu

22.02.2011 u 10:54

Bionic
Reading

Suhoća kože česta je u zimskim mjesecima, kada je vlaga niska i zrak izrazito suh. Često posežemo za sredstvima koja, nažalost, mogu biti puna kemikalija štetnih za zdravlje

Stoga možete dati šansu sredstvima koja se mogu naći u gotovo pa svakoj kuhinji. Osvjedočit ćete se da su jednako korisna, a sigurno i puno bolja od kupovnih krema i losiona. Pa počnimo!

Utrljajte maslinovo ulje

Maslinovo ulje jedno je od čuda prirode. Osim što je zdravo kada se unosi u tijelo, zdravo je i kada se nanosi na kožu. Tako utrljavanje maslinovog ulja na kožu, a posebno na ispucane dijelove kože, gotovo je u trenu čini mekšom i sjajnijom. Neki zagovornici organske kozmetike čak kažu da je maslinovo ulje odlično za skidanje šminke!

Za hidrataciju probajte jogurt

Jogurt, posebno onaj čvrsti, izvrstan je za hidrataciju kože. Dakle, potrebno ga je samo utapkati u kožu, ostaviti da stoji oko pet minuta i isprati mlakom vodom. Osim što hidratizira kožu, on je odlično čisti.

Jogurt se također može pomiješati s voćem i izmiksati, a nastala se kaša nanese na lice, čime se dobije hranjiva maska. Ostatak, koji niste stavili na lice, slobodno popijte!


Med

Med se koristio u starim vremenima kada nije bilo drogerija i raznih kremica i losiona. Utrljajte med na suhe dijelove kože – primjerice, pete, laktove i slično. Ostavite da djeluje kratko vrijeme pa isperite.

Možete isprobati i odličan trik za mekane i uvijek lijepe usne – prije spavanja nanesite malo meda. Vidjet ćete da će biti mekše već nakon jednog nanošenja.

Piling od šećera

I piling je važan jer se njime skidaju stare stanice kože. Trebate pomiješati istu količinu šećera i ulja, a posebno je dobro ako koristite maslinovo ulje. Za ekstra vitamine i minerale dodajte žlicu meda. Sve lagano utrljajte u kožu i isperite.

Prehrana je jako bitna

I ono što jedemo igra veliku ulogu u tome hoćemo li imati lijepu kožu. Hrana bogata magnezijem, esencijalnim kiselinama, vitaminom C te betakarotenom štiti kožu pa ona postaje manje sklona isušivanju. Osim toga, nedavno je istraživanje pokazalo da ljudi koji jedu puno mrkve i šljiva imaju ljepšu kožu te su ujedno mnogo privlačniji drugima.

Dakle, uz mrkve i šljive, svakako u prehranu uključite orahe, lješnjake, naranče, suho voće, leću, limun, celer, jabuke, kukuruz itd.