BUDITE OPREZNI

Pripazite, ove su namirnice opasne po zdravlje

26.03.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Naši su preci većinom jeli sirove namirnice. Neke od njih najbolje je tako konzumirati, ali pojedine mogu biti opasne za zdravlje ako se ne kuhaju ili izbjegavaju

Piletina

Kroz proces obrade do dolaska na police u trgovinama piletina može biti prepuna najrazličitijih bakterija, a sigurno vam se barem jednom dogodilo da je meso bilo pokvareno iako je imalo dobar rok trajanja. Neke od tih bakterija izuzetno su opasne i možete završiti na liječenju u bolnici. Bez obzira na način pripreme, piletinu treba termički obraditi na najmanje 165 stupnjeva.

Jaja

Da, poznato je da sportaši i osobe koje paze na zdravu prehranu jedu sirova jaja, ali to može biti vrlo opasno. Ako se jaja termički ne obrade prije jela, riskirate opasne bakterije poput salmonele. Kulinarska web-stranica thedailymeal.com piše kako se salmonela pojavljuje na jedno od 30.000 jaja. Inače se nalazi u žumanjku pa ga svakako izbjegavajte ako želite jesti sirovo jaje.

Koštice određenog voća

Koštice jabuka, bresaka ili manga, krušaka i marelica ne biste trebali jesti iako se čini da primjerice koštice od bresaka imaju mali plod kada se rastvore. Unutra se zapravo nalazi amigdalin koji se može pretvoriti u cijanid. Sigurno je da su potrebne velike količine da biste se doveli u veliku opasnost, ali zašto uopće riskirati.

Zeleni krumpir

Znate kako krumpir može poprimiti zelenkastu boju? E, pa takva je vrsta krumpira opasna za zdravlje jer sadrži toksični solanin. I male količine mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakterizira povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca i glavobolja. Kuhanjem se ne gubi iz krumpira pa trebate biti vrlo oprezni. Solanin je obično koncentriran u proklijalu krumpiru.

Svinjetina

Iako se više ne drži do rigoroznih pravila kako svinjetina mora biti reš pečena da ne bude opasna, nije preporučljivo da bude sirova. Najvažniji je razlog trihineloza i pojava trakavice odnosno crva koji u probavnom traktu može narasti i preko metra. Ova pojava datira još iz dana kada se kod uzgoja svinja nije pazilo gdje lutaju i što jedu, ali bez obzira na bolje uvjete, nije preporučljivo jesti sirovo meso.

Lišće rabarbare

Uvriježeno je mišljenje da je sirova rabarbara opasna za zdravlje, ali zapravo su to njezini listovi. Ono sadrži visoke razine toksina imenom oksalna kiselina koja konzumacijom može uzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega, a možda čak i smrt. Čak i mala količina može izazvati reakciju.