riješite se boli

Priča o Tarzanu ili kako riješiti bol u ramenu

10.12.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Zamislite ovu situaciju: budite se ujutro, lagano se protegnete i prohodate do prolaza koji izgleda kao vrata. Uhvatite lijanu i svu svoju težinu tijela kroz punu amplitudu ramenog zgloba prebacite na drugi kraj vaše nastambe i uđete u kuhinjski prostor

I tako više puta tijekom dana jer vam je lijana vaše prijevozno sredstvo od točke A do točke B. Naravno, malo je teško zamisliti da ste vi moderan Tarzan ili njegova ljupka supruga i da ćete koristiti lijanu u životu.

Vjerojatno bi stalno kasnili na posao. No, ova je priča zapravo metafora za to kako koristimo kapacitet svog tijela i pokret u njegovom punom opsegu. Konkretnije, radi se o zglobu ramena.

Taj kuglasti zglob, najkompleksniji u tijelu, tvore tri kosti, tri zgloba te deset mišića. Svi oni moraju djelovati zajedno, optimalno raspoređujući i svladavajući sile kako bismo ne samo izbjegli bol već kreirali funkcionalan dio našeg sustava.

Naravno, ne želim vam niti u kojem slučaju reći da niste funkcionalni. Jeste, itekako ste funkcionalni, no za one aktivnosti koje najviše tijekom dana obavljate. Ako ste redovno za računalom, u automobilu, na mobitelu i za volanom vaš je zglob ramena funkcionalan za pasivne mikrokretnje.

Sve dok jednog dana ne osjetite bolnost, kojoj je prethodila zategnutost i napetost, iritacija i upala. Da bi bilo koji dio našeg sustava funkcionirao mora se koristiti kroz puni opseg pokreta za koji je sposoban.Tako vi svom ramenu dajete neophodnu cirkulaciju kroz krvne žile i živce i stvarate neophodnu sinergiju kroz rad mišićja, tetiva i ligamenata. U protivnom stvarate trenje unutar zgloba te se kod svakog pokreta strukture “trljaju” jedna o drugu. To stvara upalno stanje i na kraju osjetite bolnost, napetost, tendinitis. Što vam je činiti? Možete se uputiti put džungle i pronaći lijanu ili napraviti moje dvije vježbe. Sve što vam treba je malo prostora na podu i šipka s koje možete visiti. Prva vježba: Testirajte pokretljivost ramenog zgloba! Legnite na leđa, isprepletite prste i opustite tijelo kroz par udaha i izdaha. Postavite povišenje iza glave i neka su vam lopatice na podu. Izvodite pokret koji vam pokazujem cijelo vrijeme dišući i opuštajući tijelo. Nakon par ponavljanja zamijenite isprepletene prste. Pazite da pokret izvodite bez pomaka lopatica cijelo vrijeme.

Druga vježba: Smanjite pritisak u prsno-ramenoj regiji. Uhvatite se za stabilnu šipku, drvo ili vratnicu. Stanite bliže te svu svoju težinu tijela pustite da visi na upor ruke. Rukom se za šipku/drvo/ vratnicu primite bočno. Vodite računa da vam je tijelo u kosini, rebra poravnata sa zdjelicom te da vam je stražnji dio lopatice ruke o koju visite gladak. Ako je potrebno lagano se zaokrenite prema naprijed.

Ako vam je ovo pomoglo ili tek pomoglo da shvatite da zaista trebate nešto učiniti za svoja ramena, evo sjajne prilike da problem riješite jednom zauvijek na jednostavan, lak i kvalitetan način.

Klikom na link saznajte sve o mojoj najposjećenijoj radionici „Lagana i snažna ramena“.

Vidimo se :)

Mag. cin. Jelena Skender