IZABRANE NAMIRNICE

Prehrana koja će vam pomoći da živite dulje

23.12.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Poznato je kako je mediteranska prehrana među najzdravijim režimima prehrane, a nova istraživanja kažu da pomoću nje možete živjeti i tri godine dulje

Prema novoj studiji, mediteranski tip prehrane može vam produljiti život za tri godine. Glavni razlog tomu su namirnice pune antioksidansa za koji se vjeruje da djeluje preventivno kod kancerogenih bolesti i bolesti srca, a i usporavaju proces starenja.

U studiji je sudjelovalo 1.200 umirovljenika starijih od 70 godina, a rezultati su pokazali da mediteranskom prehranom mogu živjeti dvije do tri godine dulje nego da se hrane na neki drukčiji način.

Ova studija svakih nekoliko godina prati prehrambene navike ljudi od 1970-ih godina. Tako je istraživanje znanstvenog tima na sveučilištu u Göteborgu pokazalo da poklonici ovakve ishrane imaju oko 20 posto više šanse da žive čak osam godina dulje.

Gianluca Tognon, čija je studija objavljena u magazinu Age, kaže da bi trebalo svakodnevno jesti dovoljno voća, povrća, cjelovitih žitarica i ribe, a smanjiti količinu mesa i mliječnih proizvoda.