PRIRODNO I PROZRAČNO

Predstavljeni novi trendovi u uređenju doma

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pedeseti po redu Milanski sajam namještaja ponudio je najnovije trendove u oblikovanju forme, primjeni materijala i boja. Opći dojam je živost boja, igra površinskih struktura te kombiniranje materijala, a sve to začinjeno maštovitom rasvjetom. Dominira izražaj pojedinog komada namještaja u prostoru koji se ističe oblikovanjem, bojom ili kombinacijama boja te formom, a svi ostali elementi prostora platforma su za njegov izražaj
Salone Internazionale del Mobile

Salone Internazionale del Mobile

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Među materijalima su prisutni kako prirodni, tako i umjetni materijali, ali je naglasak na ekologiji i održivosti ponovo prisutan. Zelenilo je prisutno u prostorima na najneobičnije načine. Od primjene na vizualno sirovi način, a u kombinaciji sa staklom ili metalom, do najsofisticiranijih tehnoloških obrada, možemo reći da je drvo u trendu. Bilo da se radi o klasičnim, eklektičnim ili modernim prostorima, upotrebljava se kao naglašeni element koji se kombinira s čistim formama i jednobojnim materijalima. Staklo je čest element prostora, a metal je materijal koji je ove godine naglašen više nego prije. Kamen se kombinira na brojne načine i vrlo je moderan. Plastični materijali te kombinacije minerala i poliesterskih akrilnih polimera koji se slobodno formiraju u nove oblike također su prisutni, jer svojim načinom obrade pružaju veliku slobodu u oblikovanju forme.

Boje su vrlo žive i izražajne s jedne strane ili blage i umjerene s druge. Bazna boja i dalje je bijela, ali sve više prljavo bijela. Kombinira se s plavom, zelenom, ljubičastom, bojom šljive, narančastom, žutom. Međusobnim kombiniranjem ovih boja stvaraju se vrlo izražajni prostori, a namijenjeni su temperamentim i hrabrim osobama, za razliku od mirnije palete boja koja uključuje raspon od krem do smeđe i smeđe-zelene u međusobnoj kombinaciji te tonova sive boje. Uzorak pepita, pruge te cvjetni također su prisutni.

Polica kao element i svi načini njezine primjene bili dominantni u svim prostorima. Bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili blagovaonici, tema police našla je svoje mjesto. Česta je primjena police kao pregradnog elementa, dio kompozicije komode za TV, samostalnog elementa na zidu koji priča vlastitu priču u manjem ili većem volumenu, ali je neizostavna. Kombinacija je dvaju ili više materijala pa dolazi do izražaja i svojom formom i bojama i materijalima.

Salone Internazionale del Mobile

Salone Internazionale del Mobile

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dnevni boravak prostor je u kojem se najviše boravi i tu dominira ergonomija. Sjedeće garniture potpuno su se prilagodile potrebama čovjeka, a obogaćene su dekorativnim detaljima u živim bojama i trendovskim uzorcima ili su u mirnijoj paleti trendovskih boja za one mirnije. Klub-stolići raznovrsni su formom, materijalom i bojom - drvo, staklo, metal, kamen, plastika, ali su i dalje vrlo niski. Tepisi su reljefni, ali često jednobojni kao baza eksploziji boja koja se javlja na elementima namještaja. Komode za TV obavezno sadrže elemente polica koja se koristi na vrlo raznolike i dinamične načine, a polica je prisutna i kao zidna pregrada u dnevnom boravku. Horizontalni izražaj još je dominantan, s pokojim vertikalnim naglaskom. Česta je kombinacija nekoliko izražajnih boja s bijelom kao bazom, a ručkica nema.

Blagovaonice kao produženi dio dnevnog boravka tematski se nadovezuju na nj, a osnovni je izražaj  također lakoća koja se postiže stolom s centralnom nogom. Noga je drvena, metalna, kamena, plastična, ali njezina je forma neobična i vrlo izražajna. Ploča stola često je staklena, ali su i dalje prisutni i drvo i kamen. Debele ploče stola više nisu u trendu, što je sastavni dio priče o prozračnosti i lakoći. Stolice su i dalje nižeg naslona, a on je sve češće prozračan, bilo da je čipkast ili da je forma naslona pravokutna i jednostavna. Izrađene su od plastičnih materijala kao monolitne ili od drveta, metala u kombinaciji s kožom ili tkaninom u trendovskim bojama i uzorcima. Komoda, kao sastavni dio blagovaonice vrlo je izražajna, ali volumenon jednostavna. Obogaćena je finim detaljima u obradi, kombinaciji materijala ili boja te stvara profinjenu poveznicu sa stolom koji je primaran element.

Spavaće sobe vizualno su olakšane na način da je cjelokupna kompozicija pročišćena i oslobođena detalja. Kreveti imaju izraženo uzglavlje i noge, bez spremišta ispod madraca što mu naglašava eleganciju, a noćni ormarići su također jednostavni i bez vidljivih ručkica. Garderobni ormari potpuno su izgubili naglašenu dekorativnost od prijašnjih godina te se sada doživljavaju kao zidovi. Dekorirani su na način da se kombiniraju različite teksture materijala, ali u istoj boji, kombinacija mat i sjajnih površina, glatkih i reljefnih ili su potpuno neutralni. Ogledala s bogatim dekorativnim okvirima ili bez, ali strukturalno složena i dalje su u trendu i odlično dopunjavaju minimalizam spavaće sobe.

Euroluce, salon rasvjete pokazao je svu raskoš dizajna rasvjetnih tijela kao i načina širenja svjetlosti te ponovo dokazao kako je ona osnovni element za podizanje ukupnog ugođaja u prostoru. Rasvjetna tijela i dalje su velikih dimenzija, izražena je vertikalnost, a dominira prozirno staklo, bijelo staklo, metal. Izloženi primjerci u velikom su broju slučajeva bili toliko dominantni da ne trpe veliki izražaj samog prostora, već ga podređuju sebi. Led rasvjeta dominirala je, a u indirektnim efektima primijenjena je na vrlo inventivne načine i možemo reći da je nezaobilazan element prostora.

Uredski namještaj također je pokazao novitete koji smjelim bojama te upotrebom materijala i njihovim kombiniranjem prate već sve navedene prostore. Uredi su također elegantni, vizualno olakšani i oslobođeni suvišnih elemenata. U vrijeme izmaka recesije ovaj je prostor vrlo naglašen kao onaj koji donosi dobit pa mu je dana i veća pažnja u smislu dizajna.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi