NAJBOLJE OD NAJBOLJEG

Povrće koje jednostavno morate jesti zimi

14.02.2014 u 11:10

Bionic
Reading

Iako zimi izbor i nije tako šarolik, to ne znači da se ne možete počastiti zdravim i svježim povrćem. Ne zaboravite na zimsku salatu, kineski kupus, kelj i mlade listove cikle

Zeleno lisnato povrće svakako bi se zimi trebalo naći na vašem tanjuru, a osim što je zdravo i obiluje nizom vitamina i minerala, osvojit će vas okusom. Naime zeleno lisnato povrće posebno je slatko nakon prvog mraza zahvaljujući šećeru koji se otpušta kako bi se spriječilo smrzavanje same biljke, piše prevention.com

Zimska salata
Iako ima blag okus, zimska salata je bogata folnom kiselinom. Varijacija je endivije, no s nešto širim i svjetlijim listovima te je nešto manje gorka. Što se tiče okusa, vrlo je slična radiču. Baš poput radiča, blitve i kelja, zimska salata vrlo uspješno raste u zimskim mjesecima. Hrskava jezgra, srčika zelene salate, nešto je manje gorka s obzirom na to da nije baš bila izložena sunčevoj svjetlosti. Osim folnom kiselinom, zimska salata bogata je vlaknima te vitaminima A i K, a može se jesti svježa ili lagano kuhana. Poslužite je svježu s nekoliko kapi limuna ili pak dodajte u juhu.

Mladi listovi cikle
Slatki i pomalo zemljanog okusa, mladi listovi cikle oblikuju kalcijem i kalijem, a odlično će pasati uz omlet. Mladi listovi repe sadrže veliku količinu vitamina A i K te antioksidante betakaroten i lutein. Mlade listove cikle možete upotrijebiti u bilo kojem receptu umjesto špinata, a okusom su ovi zdravi listovi vrlo slični kelju.

Kelj
Ovo lisnato povrće, varijantu kupusa, specifične karakteristike čine zasebnom povrtnom kulturom, a prepun je kalija i luteina. Osim toga, jer ima vrlo malo kalorija, kelj je izvrstan izvor vitamina C, K i B, riboflavina te je bogat karotenoidima. Dijetetska vlakna, visoko zastupljena u kelju, odlično djeluju na probavu te nas dulje vremena čine sitima. Osim klasično kuhanog kelja, pokušajte ga jesti i sirovog s preljevom od crvenog luka, limuna, maslinovog ulja i parmezana.

Kineski kupus
Bok choy ili kineski kupus bogat je vitaminima A i C, kalcijem te je idealan za dijetne režime jer je siromašan kalorijama. Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i juha. Osim svog odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svome povoljnom utjecaju na zdravlje. Kineski kupus je bogat i vitaminom D koji poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora i zbog toga utječe na zdravlje zubi i kostiju, a sadrži znatne količine folne kiseline i vitamina B6. Jedite ga sirovog ili pak lagano kuhanog na pari.

Lišće gorušice
I dok se od sjemenki gorušice radi senf, lišće ove biljke pravi je izvor vitamina K te ima veliku ulogu u jačanju kostiju. Ovo povrće odlično djeluje na snižavanje kolesterola te ima snažna preventivna svojstva. Svježe lišće gorušice možete lagano prepeći sa slaninom i češnjakom te uživati u pravoj zdravoj poslastici.