SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Potpuni vodič: Najbolji web-shopovi za blagdansku kupnju

02.02.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Iskusni u web-kupnji znaju da su cijene proizvoda često 20 do 30 posto niže, da možete uloviti i rasprodaje s popustima kojima ćete se hvaliti prijateljima, a tu su i brojne pogodnosti koje ovise o načinu plaćanja. Ako se pak tek odlučujete isprobati što sve nudi svijet online kupnje, odlučili smo riješiti vas nekih nedoumica, a imamo i pokoji trik iz rukava za okorjele šopingholičare!

Kupac je na prvom mjestu – i ima svoja prava

Hoće li me netko prevariti? Ulaskom u Europsku uniju ušli smo i u svijet regulativa, gdje su prava i sigurnost kupaca na prvom mjestu. Poznato je pravilo da kupujete u većim i poznatijim trgovinama, po mogućnosti onima u EU-u, jer imaju stroga pravila i zadovoljstvo kupaca im je iznimno bitno.

Hoću li me zaskočiti neplanirani troškovi? Prema zakonu koji vrijedi u EU-u, ama baš svi troškovi moraju biti jasno navedeni i opisani prije nego kliknete 'Plati'. Troškovi dostave, pakiranja poklona ili brzog slanja bit će vam jasno navedeni! Naručujete li iz trgovina koje se nalaze unutar EU-a, neće vas dočekati ni carina ni dodatni porez.

Hoće li roba koju kupim biti dobre kvalitete? To ovisi o vama i onome što kupujete. Ono što se teško može dogoditi je da kupite nešto lošije kvalitete no što ste mislili, jer uz detaljan opis proizvoda, web-trgovine imaju i dojmove korisnika koji će vam iz prve ruke reći što trebate znati. Pročitajte ih!

Je li plaćanje sigurno? Sigurnost online plaćanja daleko je došla, a ako plaćate karticama, za sigurnost podataka i plaćanja posebno se brinu i vaša kartična kuća i vaša banka kojima je prioritet da se osjećate sigurno dok koristite njihove usluge. Provjerene web-trgovine koriste sigurnosne procedure poput standarda 3-D Secure koji jamči sigurnost pri kupnji na internetu, poštujući standarde koje su propisali svjetski platni sustavi MasterCard i Visa, a u web-trgovinama svakako proučite uvjete plaćanja, dostave te reklamacije i povrata.

Asos – modna meka

Osim što dostavlja u Hrvatsku bez poštarine, Asos je poznat po svojim rasprodajama kako svoje robne marke čija je kvaliteta pouzdana, a cijena povoljna, tako i niza popularnih i dizajnerskih etiketa koje ne možete nabaviti u domaćim dućanima ili će im domaće marže zapapriti cijenu.

Osim slika odjeće iz raznih perspektiva, Asos često ima i tzv. video cat walk u kojem možete vidjeti kako neki komad odjeće izgleda u pokretu, a navedena je i visina modela koji odjeću nosi, da biste uz tablicu veličina mogli bolje procijeniti kako bi vam nešto stajalo.

Bonus savjet: Prije kupnje odjeće, uzmite svoje mjere i svakako provjerite tablice veličina – Asos prodaje više brendova, a iz svojih offline kupnjaveć znate da svaki proizvođač ima svoju politiku veličina!



SportsDirect za aktivne

SportsDirect dućan je u kojem ćete naći zbilja velik izbor sportske obuće i odjeće, ali i druge komotne komade koji ne spadaju pod haute couture. Cijene će vas oduševiti, no imajte na umu da ovaj svjetski poznat web-shop, za razliku od Asosa ipak naplaćuje dostavu i to nemale 8,32 funte za Hrvatsku. Ako naručujete, primjerice, jedan par tenisica, zbog velikih popusta ćete i dalje često proći jeftinije nego u lokalnom dućanu, no najveće uštede postižete kada kupujete više stvari, jer cijena dostave uglavnom ostaje ista.

Bonus savjet: Ljubitelji SportsDirecta često se udruže pa naručuju s prijateljima kako bi podijelili trošak dostave i u potpunosti profitirali od niskih cijena.



FeelUnique za dobar osjećaj i dobru kozmetiku

Svi ljubitelji kozmetike koji pate za brendovima koje je kod nas teško naći, ili jednostavno žele uživati u kulturi popusta i posebnih ponuda koju promoviraju internetske trgovine, lako će pronaći nešto za sebe na FeelUnique. Trenutačno aktivne ponude su 25 posto popusta povodom blagdana i opcija 'kupi 3, plati 2', no različite akcije na kozmetiku dostupne su tijekom cijele godine. Naručite li nešto u vrijednosti preko 10 funti (što, realno, s kozmetikom uopće nije teško) dostava je besplatna.

Bonus savjet: Kada nešto kupite, imate pravo na besplatne uzorke – iskoristite ga i isprobajte nešto novo. Tako ćete ujedno osigurati i da vam sljedeća kupnja noćne kreme ne bude promašena kada shvatite da vam ne odgovara!



Amazon… .com, .de, .eu, ili .co.uk?

O Amazonu ne treba mnogo dužiti, to je ipak najpoznatiji pandan internetske robne kuće u kojoj možete naći sve, od igle do slona. Nije ipak naodmet napomenuti da kada odlučite nešto preko njega kupiti, bolje su vam opcije Amazon.de, Amazon.co.uk ili neka druga europska varijanta. Iako je američki Amazon jednom na ovim prostorima bio popularan zbog nižih cijena i slabijeg odnosa dolara prema euru, danas vam ova razlika u valutama malo znači, a carina, PDV i visoka cijena dostave koju ćete platiti povisit će značajno konačan iznos. Roba stiže brzo, a dođe li do bilo kakvog problema, Amazon odmah uskače da to popravi.

Bonus savjet: Amazon je kao velika robna kuća – jedan artikl naći ćete na mnogo mjesta po raznim cijenama, nove i korištene, a razlikuje se i trošak dostave, pa malo pronjuškajte kako biste našli najisplativiju ponudu.

Geek kultura (šopinga)

Ako volite filmove, videoigre, superjunake, popularne knjige ili SF, jednom ste zalutali na američki web-shop Think Geek i ronili gorke suze kada ste shvatili da dostava košta više od svega što ste kupili. Razveselit će vas što postoji europska alternativa, Elbenwald - podjednako omiljeno odrediše, koliko i zona sumraka u kojoj smo sposobni ostaviti cijelu plaću.

Bonus savjet: Uživajte u kupnji, zaigrajte se, ali imajte na umu da vam ne treba baš cijeli stan biti u znaku 'Ratova zvijezda'.



Bonus savjet dana – kako kupovati online i osvojiti putovanje u Dubrovnik i 10.000 kuna džeparca!

Znate li da kupujući online i plaćajući Zabinim MasterCard i Maestro karticama možete sudjelovati u nagradnoj igri Sa Zaba karticama mogu? Svakom kupnjom od minimalno 50 kuna imate priliku osvojiti glavnu nagradu - putovanje u Dubrovnik za četiri osobe, boravak u hotelu Hilton Imperial 5* i džeparac od 10.000 kuna na go! kartici Zagrebačke banke. Dovoljno je prijaviti se jednom na 60852 (2,40 kn /SMS).
Nagradna igra traje do 17. siječnja 2016., a sve detalje možete naći ovdje.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Zagrebačkom bankom kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.