štiti i od nametnika

Potaknite rast hortenzija: Sve što vam treba je jeftini dodatak koji vjerojatno već imate

12.06.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Predivne hortenzije narast će još bujnije ako njihovu zemlju nahranite odležanim korama od naranče, koje vam mogu poslužiti i za efikasan sprej za zaštitu od nametnika

Postoji jednostavan način da potaknete rast svojih hortenzija, obogatite njihovu zemlju i zaštitite ih od nametnika, a sve što vam treba jest jedna namirnica koju vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.

Naime, iskusna stručnjakinja za vrt Katie Femia otkrila je da dodavanjem narančinih kora u zemlju hortenzija možete značajno potaknuti njihov rast.

Nahranite tlo smjesom od narančinih kora

'Kore naranče sadrže nutrijente koji pomažu nahraniti tlo, bilo da ih stavljati izravno u zemlju, bilo da miješate s kompostom', rekla je za Express.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Uz to, učinit će tlo blago kiselim, što hortenzije preferiraju. No, nemojte se iznenaditi ako malo promijene boju i postaju plavije!

'Neke biljke uspijevaju na kiselom tlu. Ako sadite trajnicu kojoj je potrebna kiselost tla, narančina kora bi vam mogla pomoći', kaže stručnjakinja.

Ne samo da su kore naranče bogate hranjivim tvarima, već povećavaju organsku tvar u tlu koja može prozračiti zemlju i pomoći u poboljšanju zadržavanja vode, što je nevjerojatno važno tijekom vrućih ljetnih temperatura.

Sve što trebate učiniti jest spremiti sve ostatke narančine kore u posudu s poklopcem i njima hraniti hortenzije jednom mjesečno, jer tako dajete dovoljno vremena korama da se razgrade i polako otpuštaju hranjive tvari.

Jednostavno zakopajte kore u tlo oko podnožja svojih hortenzija, ali svakako provjerite pH razine tla prije unošenja bilo čega novog u biljke jer možete riskirati prekomjernu gnojidbu cvijeća.

Kore naranče tjeraju nametnike

Kore naranče također su vrlo učinkovite u tjeranju mnogih ljetnih štetočina, poput komaraca i lisnih uši, koje mogu sisati sok iz cvijeća i spriječiti njihov rast. Naime, mnogi kukci ne vole oštar miris citrusa, što znači da je vjerojatnije da će se držati podalje od područja na koji stavite ovo prirodno gnojivo.

Vrtlarica Katie savjetuje i da napravite tekući pripravak kojim ćete lakoćom rastjerati lisne uši.

'Samo dodajte kore u bocu s raspršivačem i napunite vrućom vodom. Dobro protresite, zatim ostavite smjesu da se temeljito ohladi. Tada možete prskati svako područje na kojem ima lisnih ušiju. Ovaj pripravak siguran je za biljke i odličan je način za tjeranje kukaca bez kemikalija', poručila je.