LONELY PLANET SAVJETUJE:

Posjetite Sjevernu Dalmaciju prije nego postane razvikana

26.05.2016 u 09:58

Bionic
Reading

Turistima manje sklonim gužvama, koji žele upoznati ljepote Hrvatske, najpoznatiji svjetski turistički vodič Lonely Planet preporučio je Sjevernu Dalmaciju, potkrepljujući to s devet dobrih razloga

Južnoj Dalmaciji s trenutnim hotspotom Dubrovnikom i mondenim otocima Korčulom i Hvarom, priljeva turista ne manjka, no Sjevernu Dalmaciju koju također krase lijepe plaže i ima bogatu kulturnu baštinu te spektakularne nacionalne parkove ta razina popularnosti tek očekuje, navodi Lonely Planet i sugerira čitateljima da obiđu manje posjećen, ali zapanjujući dio hrvatske obale na kojemu će naići na svjetlucavo tirkizno more, visoke planinske vrhove, puste otoke, kao i neke od najšarmantnijih gradova u zemlji i najživljih glazbenih festivala.

Nacionalni park Krka pruža svojim posjetiteljima gotovo nezemaljsku ljepotu. Osim razgledanja prekrasnih slapova i zapanjujućeg kamenjara, kojemu nije odolio ni HBO koristeći ga kao kulisu za svoju seriju 'Igra prijestolja', u divljim vodama 73 kilometra duge rijeke može se i plivati ili uživati u raftingu.

Ipak, pravi raj za avanturistički turizam pruža Nacionalni park Paklenica u kojem se može uživati u vožnji kanuom ili razgledati spilju Manita Peć. No, sa svoja dva duboka klanca, Velika i Mala Paklenica i uzdignut oštro iznad Jadranskog mora ovaj nacionalni park najprivlačniji je penjačima.

Svoj komadić raja nautičari i ronioci pronaći će pak u Nacionalnom parku Kornati koji zauzima više od polovice gusto nanizanih 140 krških otoka i otočića, a nakon istraživanja skrivenih uvala i potonulih olupina, ogladnjeli 'Robinsoni' svoju glad mogu utažiti u nekoj od jednostavnih konoba.

Jedinstven među hrvatskim otocima, Pag nudi spoj tradicije i modernosti. Na otoku koji svojim pustinjskim krajolikom više podsjeća na Mars nego Mediteran, i na kojemu živi trostruko više ovaca nego ljudi, njeguje se tradicija izrade čipke i pripravlja ukusni Paški sir. No miran otok tijekom ljeta postaje meka za hedoniste koji posjećuju klubove i festivale na plaži Zrće.+

Od gradova, Lonely Planet savjetuje svojim čitateljima da svakako posjete Zadar i uživaju u jedinstvenom spoju rimskih ruševina i modernih inovacija. Osim u povijesnoj arhitekturi, koju obilježava 3000 godina sjedinjene rimske, mletačke i slavenske povijesti, i kojom bi Zadar da nije bilo bombardiranja u Drugom svjetskom ratu moga konkurirati Dubrovniku, svakako valja pogledati i dvije suvremene umjetničke instalacije - Morske orgulje i Pozdrav Suncu, radove riječkog arhitekta Nikole Bašića.

Šibenik se kao i NP Krka našao u seriji 'Igra prijestolja', no bogati slobodni grad Braavos s malih ekrana nije zbog toga ni približno poznat kao Dubrovnik. Ipak, njegov solidan fond palača od vapnenca, povijesne crkve i Katedrala svetog Jakova koja je na listi UNESCO-ve Svjetske baštine, svakako zaslužuju daleko veću pažnju.

U gradiću Ninu, kojega su Hrvati kolonizirali početkom 7. stoljeća i formirali kao svoj prvi glavni grad, predstavljeno je pučanstvu u crkvi Svetog Nikole sedam hrvatskih kraljeva, a prvi hrvatski biskup je u ninskoj crkvi Svetog križa iz 9. stoljeća održao prvi sud. Rimske solane su i danas u pogonu, a močvare obiluju divljim gladiolama. Nin je popularan među mladim obiteljima koje ovdje uživaju na dugim pješčanim plažama i toplom plitkom moru lagune.

Spomenuto Zrće na otoku Pagu i The Garden u mjestu Tisno na otoku Murteru domaćini su nekih od hrvatskih najvećih i najboljih glazbenih festivala koji između lipnja i kolovoza privlače desetke tisuća partijanera. Ponukan velikim uzletom dalmatinskih festivala osnivač Hideouot festivala Dan Blackledge planira lansirati dosad neviđeni višemjesečni festivalski doživljaj na nenaseljenom otoku Obonjanu, smještenom neposredno uz obalu Šibenika. Do 800 gostiju moći će uživati u glazbenim programima, radionicama, jogi i filmskim projekcijama na svom vrlo osobnom otočnom zbjegu.