BRZO I LAKO

Posao koji svi izbjegavaju: Efikasno očistite rešetke roštilja i spremni dočekajte novu sezonu

04.04.2022 u 21:36

Bionic
Reading

S prvim zrakama sunca i toplijim vremenom mnogi otvaraju vrata svojih domova te više borave u vrtu, terasi ili balkonu. Međutim, osim proljetnog čišćenja doma i ovaj dio kuće zahtjeva sezonsko osvježenje. Jedan od omraženijih poslova svakako je čišćenje roštilja, a mi vam donosimo najbolju tehniku

Prije nego se bacite na prvo ovosezonsko grilanje, čeka vas prljavi posao. Prvi korak je očistiti cijeli roštilj od ostataka kuharskih avantura. Čak i ako ste obrisali roštilj prije nego što ste ga stavili na zimovanje, važno je započeti svaku novu sezonu roštiljanja temeljitim čišćenjem.

Dugim stajanjem, na roštilju se nakupe čestice prašine i druge nečistoće koje ne želimo u svojoj hrani. Nije svaki roštilj jednak, stoga ni pravila za čišćenje nisu ista za sve tipove i vrste roštilja.

Ako vaš roštilj ima vanjske površine od nehrđajućeg čelika, dobro sredstvo za čišćenje od nehrđajućeg čelika daje malo dodatnog sjaja. Također će vam trebati par gumenih rukavica i nekoliko spužva za čišćenje i jednokratna pamučna krpa. Prilikom čišćenja površina od nehrđajućeg čelika pričekajte hladniji dan; vruće sunce može otežati uklanjanje tragova s površina od nehrđajućeg čelika.

Čišćenje plinskog roštilja, započnite tako što ćete upaliti roštilj, zatvoriti poklopac i pustiti da dođe do pune temperature. Pričekajte najmanje 30 minuta kako bi ekstremna temperatura mogla spržiti zaglavljenu hranu ili mast. Zatim namočite žičanu četkicu u kantu tople vode sa sapunom i očistite sav ugljen iz i s rešetki.

Za roštilje na drveni ugljen, stare brikete jednostavno bacajte u metalnu posudu. Zatim uklonite prah i ostatke drvenog ugljena pomoću noža.

Nakon što se roštilj ohladi, uklonite sve rešetke i potpuno ih potopite u kadu tople vode i sapuna. Ostavite da se natapaju najmanje 30 minuta. Deterdžent za pranje suđa ujedno će spriječiti hrđanje rešetki. Osim toga nakon čišćenja možete ih premazati biljnim uljem.