skupocjeni ukrasi

Sadnja biljaka sve je popularniji hobi, a cijene nekih sorti lete u nebo: Ovo su neki od najskupljih primjeraka

18.02.2022 u 13:48

Bionic
Reading

I dok većina sobnih biljaka ima pristupačne cijene, postoji i sorte čije cijene dosežu vrtoglave iznose. Čimbenici kao što su rijetkost, ljepota, uzgoj i razmnožavanje potencijalno igraju važnu ulogu kada je u pitanju cijena skupih biljaka

Vrtlarenje, sadnja i uzgoj biljaka posljednjih desetljeća postaju sve popularniji među mlađim generacijama, a u posljednje vrijeme dolazi do trenda zgodno nazvanog 'procvat biljaka'. Posljedično, raste i želja za posjedovanjem rijetkih i atraktivnih vrsta. Na primjer, kako bi se zadovoljila nedavna potražnja, reznice monstera biljaka prodaju se po troznamenkastim cijenama u Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

No, milenijalci nisu prva generacija koja je pokrenula takav pokret. Početkom 1600-ih, 'it' biljka tog razdoblja bio je tulipan. 'Tulipomanija' izazvala je eksploziju cijene tulipana, pa se taj cvijet prodavao za čak 5700 tadašnjih guldena.

Slijedeći ovaj trend, novi cvijet stoljeća postala je orhideja. Bogati viktorijanci toliko su voljeli orhideje da je njihova opsesija postala poznata kao 'orchidelirum'.

Promatrajući procvat vrtlarstva u 21. stoljeću, izdvaja se šest najskupljih sobnih biljaka.

Zrelo drvo lirastog fikusa s lišćem (80-400 dolara odnosno 530-2650 kn)

Iako je u tropskim šumama sposoban doseći i do 15 metara, lirasti fikus u zatvorenom prostoru, u odgovarajućim uvjetima doseže najviše tri metra. Njegovo osebujno lišće omiljeno je među mnogim dizajnerima interijera, a postala je 'it' biljka posljednjeg desetljeća. Potražnja je, očekivano, podigla cijenu.

Lirasti fikus posebno je osjetljiv na kvalitetu zraka. Ne voli suhi zrak ili propuh, niti dobro reagira na previše ili premalo sunca, u svakom slučaju briga za njega nije jednostavna. Kupnja zrelog stabla velika je obaveza. Iako je profesionalcu možda lakše uzgajati tako veliki primjerak, posjedovanje zrelog drveta lirastog fikusa će biti izazovno. Ako se odlučite na to, svakako razmislite o postavljanju ovlaživača zraka u domu.

Monstera Variegata (700-5000 dolara, odnosno 4600-33000 kuna)

Razne sorte Monstere, poznate i kao 'biljka švicarski sir' zbog rupičastih listova prodaju se po vrtoglavim cijenama – Monstera deliciosa može doseći cijenu i do pet tisuća dolara. Rijetka Monstera adansonii prodana je za 700 dolara, a Monstera aurea za 3726 dolara na popularnoj aukcijskoj stranici Trade Me.

Omiljena na Novom Zelandu i drugim dijelovima svijeta, šarena monstera trenutno je jedna od najpopularnijih biljaka. Međutim, spora brzina razmnožavanja biljke je čini vrlo rijetkom. Ova biljka dolazi u nasumično raspoređenim različitim nijansama, bez dva potpuno ista lista. Upravo ih je ta jedinstvenost učinila vrlo popularnima, posebice na društvenim mrežama. Obične zelene sorte prodaju se za samo 20 dolara u vrtnim centrima, dok cijene šarolikih sorti rastu.

Hoya carnosa 'compacta' (40-6500 dolara, odnosno 265-43000 kn)

Još jedna biljka s jedinstvenom šarenilom na listovima. Hoya carnosa compacta 'Hindu Rope' u lipnju 2020. postala je najskuplja sobna biljka ikad prodana na Trade Me. Prodana je za 6500 dolara, a imala je mješavinu krem i žute boje na stražnjoj strani lista.

Ako želite posjedovati baš ovu biljku, dobra vijest je da je prodaja po toj cijeni bila iznimka – ostali primjerci cjenovno su znatno pristupačniji.

Philodendron Minima (50-8150 dolara, odnosno 330-54 000 kn)

Uobičajen naziv za tropsku biljku Rhaphidophora tetrasperma je Philodendron Minima, a ova bilja se nerijetko naziva i 'Mini Monstera' ili 'Piccolo'. Iznimno rijedak šareni primjerak prodan je u kolovozu 2020. za 8.150 dolara na stranici Trade Me. Ono što ovu prodaju čini vrlo zanimljivom je da je prodani cvijet imamo samo četiri lista.

Cijene Philodendrona lynamii i Philodendrona joepii također rastu. Dok se tipično primjerci Philodendron minime prodaju za 20 do 50 dolara, raznolike sorte koštaju više. Ljubitelji sobnog bilja traže varijacije u mrljama, prugama i oblicima.

Shenzhen Nongke Orchid (i do 200 000 dolara)

Orhideja Shenzhen Nongke je umjetna sorta orhideja koju proizvode kineski uzgajivači. Znanstvenici su osam godina neumorno radili u laboratoriju na uzgoju ovog cvijeta, a ljubitelji biljaka trebaju biti podjednako strpljivi kada uzgajaju ovu orhideju, jer može potrajati četiri do pet godina da procvjeta.

Njezini zadivljujući cvjetovi zasljepljuju osjetila lijepim mirisom, ali biljka je toliko rijetka da će malo tko moći i udahnuti njezin miris. Naime, ovi dragocjeni primjerci prodaju se na aukciji, a cijena može doseći i 200 tisuća dolara.

Bonsai od starog bora (50 – 1,3 milijuna dolara)

Bonsao drveće privlači pažnju ljubitelja biljaka koji traže jedinstveni primjerak za uređenje interijera. Bonsai s najvećom cijenom je stoljetni bijeli bor, koji je prodan za 100.000.000 jena (oko 1,3 milijuna dolara) na 11. Azijsko-pacifičkoj konvenciji i izložbi bonsaija i suisekija u Japanu.