USPRAVAN I SAMOPOUZDAN

Popravi svoje držanje

03.02.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Dok stojiš u školskom hodniku ili u disku, što misliš, koga ljudi (odnosno cure) prvog primijete? Tipa koji stoji uspravno, s bradom gore i prsima naprijed ili onoga koji se smota kao da se želi uvući u školjku, samo kada bi je imao?

Tako je, prvo zamijete onog prvog. Ako i tebe muči to što se uvijek činiš nevidljivim, evo kako ćeš popraviti svoje držanje i tako djelovati samopouzdanije, a cure će te lakše zamjećivati.

Ispravi kralježnicu

Stani ispred ogledala i utvrdi zašto ne stojiš ispravno. Kralježnica ti je u ramenima svinuta prema naprijed? Ramena stoje previše prema dolje? Što god to bilo, pokušaj detektirati problem. Kad shvatiš zbog čega si tako pogrbljen, lakše ćeš ispraviti taj nedostatak. Kad shvatiš što je to što te čini pogrbljenim, pazi na taj dio tijela i uvijek se podsjeti da ga ispraviš ili podigneš.

Sjeti se da tvoje uši, ramena, bokovi i noge trebaju tvoriti ravnu liniju dok stojiš. Ako si dugo u stojećem položaju, prebaci težinu s jedne na drugu nogu s vremena na vrijeme.

Sjedenje

Kada sjediš, neka ti kralježnica bude ispravljena. Najbolje je nasloniti se na naslon, s time da ti donji dio kralježnice bude priljubljen uz naslon. Ovako će ti biti mnogo lakše sjediti uspravno nego kad ti je donji dio jako odmaknut od naslona – ovako se lako pogrbiti.

Ramena neka uvijek budu prema gore, paralelna s bokovima. Nemoj se previše naginjati prema naprijed. Kad radiš za računalom, najbolje je da monitor bude u ravnini očiju kako se ne bi počeo i nesvjesno naginjati prema naprijed.

Dobro je izbjegavati predugo sjedenje te se ustati i protegnuti i prošetati svako malo. Dakle, za vrijeme odmora u školi nikako nemoj ostati sjediti u klupi, već ustani i malo prošeći. I pritom, dakako, pripazi na ravno držanje.

Spavanje

Iako se možda ne čini tako, i spavanje na dobrom kreveti i jastuku također je jako važno kod održavanja dobrog izgleda i držanja tijela.

Madrac bi trebao biti tvrd. Što tvrđi, to bolji za tvoje tijelo. Spavanje na trbuhu nije dobro, a ako si već ne možeš pomoći, stavi manji jastuk ispod kukova. Najbolji položaj je na boku ili na leđima. Također, ako ti ne smeta i godi ti, dobro je staviti maleni jastuk između koljena kada spavaš na boku ili ispod koljena kad si na leđima.

Jastuk ne smije biti predebeo jer ćeš tako biti gotovo u sjedećem položaju. Najbolji jastuk je takav da ti je, kad staviš glavu na njega, tijelo ravno s ostatkom tijela.

Podsjeti se

Bitno je ne zaboraviti svoju odluku i uvijek se podsjetiti na loše držanje. Često podignemo ramena, izbacimo prsa i izravnamo kičmu, ali već nakon nekoliko minuta sasvim zaboravimo na to i vratimo se u stari, pogrbljeni položaj. Stoga je dobro češće stati ispred ogledala i pogledati koliko ti bolje stoji uspravan nego pogrbljen izgled. Nije loše i zapisati si negdje gdje znaš da ćeš pogledati, tek toliko da te poruka podsjeti.

Također, bitno je i vježbati, posebno vježbe istezanja kralježnice te trbuha.

Uz uspravno držanje osjećat ćeš se bolje dok stojiš ponosno i samopouzdano!