ZBOGOM PAMETI

Pomakni se u stranu, Audi, Mercedes ima najluđi karavan

11.01.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Postoji nešto nevjerojatno seksi u sportskim karavanima poput Audija RS6. Možete li zamisliti automobil u koji stanu hladnjak i perilica za rublje kako s mjesta do 100 km/h stiže za 3,8 sekundi? Upoznajte novi Mercedes karavan E63 AMG

Mercedesova E-klasa doživjela je blago zatezanje bora, međutim ekipi u Affalterbachu svježi dizajn nije bio dovoljan. Osim što su 5.5-litrenom V8 povećali pritisak turbopunjača za 0,1 bar na 1.0 bara, što je rezultiralo povećanjem snage za 32 KS i 20 Nm na 550 KS, ekipa iz AMG-a je prvi put Mercedesovu limuzinu i karavan opremila integralnim pogonom 4MATIC.

Dostupan je u paketu dodatne opreme kod limuzine, a kod karavana dolazi serijski te mu pruža dosad neviđene performanse za jedan serijski automobil.

S paketom opreme 'S' snaga motora raste na 577 KS i 800 Nm što je karavanu dovoljno za sprint do stotke za 3,8 sekundi, a limuzini će trebati desetinka manje.

To znači da je novi E63 AMG do stotke brz kao Lamborghini Gallardo

Za izmjenu brzina zadužen je AMG SPEEDSHIFT MCT-7 koji okretni moment na podlogu prenosi u omjeru 33/67 u korist stražnje osovine, a tu je i sustav Torque Vectoring te diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Sve verzije serijski dolaze se lektronski kontroliranim adaptivnim ovjesom AMG RIDE CONTROL koji se može podešavati u tri režima - Comfort, Sport i Sport Plus, a tu je i ESP sustav koji se može kalibrirati također u tri režima.

Keramičke kočnice dostupne su uz nadoplatu.

Verzija sa stražnjim pogonom u prodaji će se naći već u travnju, a na verziju s integralnim pogonom morat ćemo pričekati do lipnja. Cijene, zasad, nisu definirane.

Pogledajte fotografije novog E63 AMG-a snimljene na Pagu u našoj fotogaleriji.