KISS ME

Poljupci – prirodni pokazatelj naklonosti

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 25.07.2009 08:07
  • Objavljeno 25.07.2009 u 08:07
poljubac teen

poljubac teen

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Poljubac je znak naklonosti koji je iskusilo oko 90 posto ljudi na ovom planetu. U različitim kulturama poljubac znači različite stvari – negdje znači 'dobrodošao', negdje 'doviđenja', a negdje 'volim te i jako mi je drago što sam blizu tebe'

Poljubac između dvoje tinejdžera signal je želje za mirisom, okusom i osjećajima druge osobe. Istraživanja su pokazala da cure reagiraju na poljubac mnogo jače nego na bilo koji drugi fizički podražaj. Kod dečki to baš i nije tako intenzivno jer je kod njih centar najjačeg doživljaja mnogo, mnogo južnije.

Osim toga, zanimljivo je da je čovjek jedina vrsta kojoj su usne tako jako ispupčene – nijedna životinja nema tako jako izražene usne. Nadalje, žene više nego muškarci imaju izražene usne. Stoga ih često naglašavaju na razne načine, najčešće šminkom. Negdje čak smatraju da, što žena ima izraženije usne, to je seksualno aktivnija. Sa starenjem usne postaju tanje i manje izražene, pa bi se moglo reći da to ima veze s razinom seksualnog nagona.

Nadalje, usne i jezik imaju mnogo veći broj živaca kada se usporede s drugim dijelovima tijela.

Poljubac u usne je u gotovo svim kulturama znak seksualne igre. Kada se tome doda i igra jezikom, seksualnost je tim naglašenija.

Neke životinje također se ljube, ali njihovi poljupci zapravo žele probuditi majčinske osjećaje i želju za reprodukcijom. Primjerice, delfini se ljube nosovima, mačke se grizu, psi ližu, a čimanze pritišću usta – sve je ovo oblik poljupca.

Poljubac stimulira otpuštanje hormona koji se ne otpuštaju samo iz mozga, već se izmjenjuju putem usana, usta i jezika, a neki čak i mirisom. Ova razmjena stimulira partnera i uzrokuje jake promjene u tijelu. Krv jače kola, srce se ubrzava, smanjuje se osjećaj boli.

Ipak, bilo bi neodgovorno ne spomenuti da je poljubac zapravo poprilično opasan čin, posebice ako se ljubite s osobom koja nije zdrava. I ako je zdrava, razmjenjuju se na tisuće bakterija. Ipak, oko 95 posto tih bakterija je bezopasno jer su prirodno stanje u organizmu. Sve strane bakterije organizam će najvjerojatnije prepoznati i uništiti. Postoji mogućnost i da tijelo prihvati određene dobre bakterije od kojih će imati koristi – npr. u sintetiziranju vitamina ili eliminiranju otrova.

No, ljubljenjem možeš zaraditi i bolesti – gripu, prehladu, meningitis, mononukleozu itd. Stoga ljubljenje mnogi nazivaju i ruskim ruletom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!