NAGRADNJAČE

Poklanjamo najutjecajniju SF knjigu svih vremena

26.06.2019 u 13:25

Bionic
Reading

Rijetko koji roman iz žanra znanstvene fantastike odoli nagrizanju zuba vremena. 'Dina' Franka Herberta takva je knjiga, a mi vam poklanjamo dva primjerka

Rijetko koji roman iz žanra znanstvene fantastike odoli nagrizanju zuba vremena. Tehnologija se mijenja iz dana u dan, a ono što je prije samo desetak godina bilo nevjerojatno – kao iz romana o dalekoj budućnosti – već danas je svakodnevica. Zamislite da ste nekome prije pola stoljeća pričali o pametnim telefonima ili mp3 formatu. Osim toga, tehnološka dostignuća ne slijede ravnu liniju nego se događaju u nepredvidivim skokovima pa nas nerijetko iznenade. Iznimni autori – kojih je malo – uspijevaju zaobići tu zamku stvarajući sasvim nove i daleke svjetove.

Stoga SF knjiga stara više od pola stoljeća, a koja je i danas relevantna, mora u sebi imati nešto uistinu posebno. 'Dina' Franka Herberta takva je knjiga, a upravo je objavljeno novo izdanje koje će oduševiti postojeće ljubitelje, dok će novim čitateljima otvoriti vrata u jedan neobičan, epski svijet pješčanog planeta Arakkisa.

Izdavač je knjigu pripremio baš u trenutku kada se ozbiljnije počelo govoriti o filmskoj ekranizaciji koja nam stiže iduće godine u kina te tako omogućio čitateljima da se na vrijeme pripreme.

Prije Matrixa, prije Ratova zvijezda, prije Enderove igre i Neuromancera, bila je Dina – najslavniji znanstvenofantastični roman svih vremena.

'Začin melange je najrjeđi i najdragocjeniji element u svemiru. On omogućuje sve od produljenja životnog vijeka do međuzvjezdanih putovanja. A može se naći samo na jednom planetu, u negostoljubivom pustinjskom svijetu Arrakisa.

Onaj tko kontrolira Arrakis, kontrolira začin. A onaj tko kontrolira začin, kontrolira svemir.

Kada car prenese upravljanje Arrakisom s plemićke kuće Harkonnena na obitelj Atreida, Harkonneni uzvrate i ubiju vojvodu Leta Atreida. Gospa Jessica, priležnica vojvode Leta, bježi u pustinju s njihovim sinom Paulom gdje ih spašava skupina Slobodnjaka, starosjedilaca Arrakisa. Slobodnjaci kontroliraju drugi veliki resurs Arrakisa: monstruozne crve koji ruju pod vrelim pustinjskim pijeskom.

Da bi okupio vojsku kako bi osvetio oca i vratio Arrakis iz ruku Harkonnena, Paul mora steći povjerenje Slobodnjaka i povesti malenu vojsku protiv golemih snaga ujedinjenih protiv njega.

Njegovo će putovanje sve promijeniti.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige 'Dina', a dobitnici su Ankica Matejaš Vavžik i Marijana Garac Ćorić.