'Ubojice cvjetnog mjeseca'

Poklanjamo knjigu o monstruoznim zločinima u SAD-u i prvom slučaju FBI-ja!

27.10.2023 u 16:42

Bionic
Reading

'Ubojice cvjetnog mjeseca' – književni hit po kojem je Martin Scorsese snimio film

U knjižare je stigao bestseler napisan po istinitoj priči o jednim od najmonstruoznijih zločina u američkoj povijesti. 'Ubojice cvjetnog mjeseca' dobitnik je više književnih nagrada, bestseler New York Timesa i Sunday Timesa, a u kina od 19.10. stiže i film holivudskog redatelja Martina Scorseseja snimljen prema knjizi.

'Ubojice cvjetnog mjeseca' zaintrigirat će svakog obožavatelja true-crime formata. Ovo remek-djelo publicistike, autora Davida Granna, čita se kao najnapetiji triler. Grannova knjiga donosi priču o pohlepi, zavjeri, ubojstvima, politici i nevjerojatnom spletu okolnosti u kojima je nastajao američki FBI.

Početkom 1870-ih pleme Osaga bilo je protjerano sa svoje zemlje u Kansasu na kamenjar naizgled bezvrijednog rezervata u sjeveroistočnoj Oklahomi. Desetljećima kasnije otkrilo se da pod tim tlom leže neka od najvećih nalazišta nafte u Sjedinjenim Državama. Zahvaljujući tom otkriću, do 1920-ih Indijance Osaga smatralo se najbogatijim narodom na svijetu, gledano po glavi stanovnika. Javnost je opčinila imućnost plemena, u oštroj opreci sa slikom o američkim Indijancima koja je potjecala još iz doba brutalnih prvih susreta njih i bijelaca. Novinari su dražili čitatelje pričama o 'crvenim milijunašima' koji žive u vilama od cigle i terakote, nose krznene kapute, a voze se u autima s vozačima. Tada su, međutim – jedan po jedan – Osage počeli umirati.

Ustrijeljeni, otrovani, stradali u eksploziji, preminuli naizgled od prirodne smrti – Osage kao da su tijekom nekoliko godina sustavno istrebljivani, a glavne žrtve tajanstvenih umiranja bili su pripadnici obitelji Mollie Burkhart, Indijanke udane za bijelca Ernesta Burkharta i jedne od najimućnijih pripadnica plemena. S obzirom da je broj tragično preminulih nastavio rasti, ali kako pošteđeni nisu bili niti oni pošteni pripadnici zakona koji su pokušavali riješiti misterij, u rješavanje slučaja uključio se novoosnovani Istražni ured. Njegov mladi, ambiciozni ravnatelj J. Edgar Hoover angažirao je bivšeg teksaškog rendžera Toma Whitea, a ovaj je sastavio tim tajnih agenata, koji su, u suradnji s Osagama, počeli razotkrivati jednu od najnevjerojatnijih zavjera u američkoj povijesti…

Knjigu 'Ubojice cvjetnog mjeseca' u izdanju Egmontove biblioteke Puls pronađite u svim knjižarama i na shop.egmont.hr

Čitateljima tportala darujemo 2 primjerka knjige 'Ubojice cvjetnog mjeseca', a dobitnici su Željko Jurić i Melita Družin.