Novo u knjižarama

Poklanjamo dugoočekivani nastavak slavnog serijala Kena Folletta i bezvremenski klasik Betty Smith

21.07.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Na police hrvatskih knjižara stigla su dva željno očekivana naslova

Prvi je Stup od ognja, treći dio slavne književne sage Kingsbridge, proslavljenog britanskog pisca trilera i povijesnih romana Kena Folletta, a po prvi puta na hrvatskome jeziku, domaćoj publici dostupan je omiljeni klasik američke književnosti Jedno drvo raste u Brooklynu, autorice Betty Smith.

Ken Follett u svom prepoznatljivom stilu vješto kombinira povijesne činjenice i fikciju stvarajući nevjerojatno dinamičnu i uzbudljivu priču, prikazujući složenost političkih, društvenih i vjerskih sukoba u Engleskoj u 16. stoljeću. Stup od ognja pravo je remek-djelo koje će privući ljubitelje povijesne fikcije, ali i šireg čitateljskog kruga koji cijeni dobru priču i napetu radnju. Prijevod na hrvatski potpisuje Damir Biličić.

Objavljena 1943. godine, Jedno drvo raste u Brooklynu dojmljiva je, tužna i prelijepa priča o odrastanju i svakodnevnim iskustvima nezaboravne obitelji Nolan smještena na početak dvadesetog stoljeća u Brooklyn u New Yorku. Duboka iskrenost i nježnost kojom je priča ispripovijedana glavni su razlozi zbog kojeg stil pisanja Betty Smith već generacijama osvaja ljubitelje lijepe književnosti. Prijevod na hrvatski donosi Marta Kovač.

Oba romana objavljena su u izdanju Vorta Palabre, a dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama. U nastavku pročitajte više o naslovima i autorima.

STUP OD OGNJA (A Column of Fire), Ken Follett

Radnje smještene u Englesku u 16. stoljeću, roman prati sukob između protestanata i katolika, te intrigantne političke igre u vrijeme vladavine kraljice Elizabete I., šeste i posljednje vladarice dinastije Tudor. Vrijeme je to u kojem se Europa okreće protiv Engleske. Pretendenti na Elizabetino prijestolje poduzimaju vrlo agresivne korake, a odlučna mlada kraljica, štiteći svoj život i položaj, osniva prvu tajnu službu kako bi na vrijeme saznala za moguće atentate i ostale oblike pobune.

U središtu složene i napete priče nalaze se mladi Ned Willard; tajni kraljičin agent, Margery Fitzgerald; žena koja je osvojila Nedovo srce iako je pripadnica bogate i moćne obitelji koja se protivi protestantskoj reformaciji, te Rollo Fitzgerald; njezin ambiciozni brat koji se u složenom manevru okreće protiv vlastite obitelji.

Tijekom turbulentnih godina političkih i vjerskih previranja, čini se da je ljubav Neda i Margery osuđena na propast, jer vjerski ekstremizam poprima sve veće razmjere. Dok Elizabeta odolijeva na prijestolju, držeći se svojih načela, zaštićena malom, posvećenom skupinom domišljatih špijuna i hrabrih tajnih agenata, postaje jasno da pravi neprijatelji – tada kao i danas – nisu nužno oni drugačije vjere. Prava bitka odvija se između onih koji vjeruju u toleranciju i kompromis i tirana koji bi svoje ideje nametnuli svima – bez obzira na cijenu.

Ken Follett (1949) britanski je pisac trilera i povijesnih romana. Dosad je prodao više od 100 milijuna primjeraka svojih knjiga. Rođen je u Cardiffu, u Walesu, a roditelji su mu kao djetetu branili da gleda televiziju i filmove, zbog čega je rano razvio ljubav prema čitanju. Kad je navršio deset godina, obitelj se preselila u London, u kojem je Follett studirao filozofiju i uključio se u politiku. Već 1978., kada mu je objavljen prvi roman 'Eye of the Needle', postao je međunarodno poznat i bogat. Svi njegovi romani koji su uslijedili također su postali bestseleri.

Prijevod: Damir Biličić, ISBN: 978-953-849-104-7, Cijena: 27,00 €

JEDNO DRVO RASTE U BROOKLYNU (A Tree Grows in Brooklyn), Betty Smith

Radnja prati Francie Nolan, osjetljivu, maštovitu djevojčicu prepunu ideala, i njezine gorko-slatke formativne godine provedene u sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Često pripovjedan iz iskrene i neiskvarene perspektive djevojčice Francie, ovaj roman zapravo je prepun autobiografskih crtica iz autoričina života te ne čudi da je autentičnošću osvojio i inspirirao milijune čitatelja širom svijeta. „Jedno drvo raste u Brooklynu“ književno je djelo koje uspijeva savršeno dočarati jedno mjesto i jedinstveni trenutak njegove prošlosti, a koje je u isto vrijeme bogata riznica univerzalnih životnih istina i općeljudskog iskustva.

Ovaj klasik dubok je i neporecivo istinit, a upravo to je razlog zašto ova knjiga, i šest desetljeća nakon što je prvi put objavljena i doživjela trenutačan uspjeh, još uvijek dopire do čitatelja neovisno o njihovu porijeklu i životnim okolnostima.

Betty Smith je pseudonim Elizabeth Lillian Wehner (1896.-1972.), američke autorice najpoznatije po romanu 'Jedno drvo raste u Brooklynu' ('A Tree Grows in Brooklyn'). Objavljen 1943. godine, roman je priča o odrastanju smještena u Brooklyn u New Yorku i smatra se klasikom američke književnosti. Betty Smith i sama je odrasla u sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Osim 'Jedno drvo raste u Brooklynu', napisala je i druge romane, drame i kratke priče, a u hrvatskom prijevodu uskoro se očekuje i njezin roman 'Sutra bit će bolje' ('Tomorrow Will Be Better').

Prijevod: Marta Kovač, ISBN: 978-953-849-115-3, Cijena: 19,00 €

Čitateljima tportala darujemo po jedan primjerak knjiga Stup od ognja i Jedno drvo raste u Brooklynu, a dobitnici su Biserka Bilić i Nikolina Ciprić Šivak.