OSVJEŽITE PROSTOR

Poigrajte se dekorativnim tkaninama

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jednostavan, brz i efektan način da naglasite prostor ili osvježite postojeći igra je dekorativnim tkaninama koje će mu svojim strukturama, uzorcima i bojama dati željen identitet. Vrstu tkanine odaberite prema ugođaju koji želite postići

Dekorativne tkanine imaju značajnu ulogu u uređenju interijera - vrlo jednostavno mu mogu promijeniti ugođaj - tako da njihova primjena može biti pravi izazov za one koji vole česte promjene. Ukoliko je prostor povezan, funkcionalne grupe možete naglasiti različitim bojama ili uzorcima dekorativnih tkanina, a vrlo je važan način kombiniranja. Postoje neka pravila koja je poželjno slijediti - budite pažljivi kod kombiniranja različitih vrsta materijala, a najbolje je kombinirati srodne, npr. prirodne s prirodnima, da bi se zadržao i naglasio takav ugođaj u prostoru. Umjetni materijali mogu izgledati vrlo efektno u interijeru, ali ih treba izbjegavati kao obloge garnitura za sjedenje, fotelja i stolica jer sprečavaju disanje kože, pa se javlja neugodan popratni efekt - znojenje.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osim toga, potrebno je obratiti pažnju i na vrstu uzoraka koji se kombiniraju. Izbjegavajte miješanje cvjetnih i geometrijskih uzoraka jer njihove kombinacije mogu biti uspješne samo kad se radi o apstraktnim biljnim ili cvjetnim motivima koji se kao takvi mogu uklopiti s geometrijskim, kao svojevrsna stilizacija. Vrlo uspješne kombinacije predstavljaju tkanine istih uzoraka u različitim veličinama ili različitim bojama.

Vrstu i gustoću tkanine odaberite ovisno o tome želite li prozračan ili glamurozan prostor. Prozračnost povlači za sobom odabir vizualno laganih, polutransparentnih tkanina, koje i na dodir stvaraju osjećaj finoće. Ukoliko ih postavljate na prozore i staklene stijene, iskoristite njihovu boju kao motiv u interijeru i na foteljama, tabureima, stolicama ili nekim drugim elementima.

Pune i teške tkanine, pogotovo one koje u svom sastavu imaju zlatne, srebrne ili brončane niti, naglašavaju glamuroznost prostora. Osim za prostrane dnevne boravke, takva vrsta tkanina se idealno uklapa u raskošne spavaće sobe. Prekrivač kreveta i zastori na staklenim stijenama mogu biti načinjeni od iste vrste dekorativne tkanine koja tako postaje dominantna u prostoru. Takav odabir dozvoljava potpunu neutralnost ostalih elemenata kao što su ormari, krevet, komode itd.

Guste i teške tkanine, ovisno o vrsti, mogu naglasiti i rustikalni ambijent. U tom slučaju najčešće se primjenjuju tkanine iz palete zemljanih boja bez uzoraka te s biljnim ili životinjskim motivima. Geometrijske i apstraktne biljne uzorke treba izbjegavati ukoliko želite vjerno osjetiti rustiku. Uz dekorativne tkanine, treba odabrati popratni namještaj koji će se uklopiti u takav ambijent.

Odličan odabir za dječje sobe su dekorativne tkanine ili obično platno s printom likova iz priča, filmova i crtića. Dekoracija dječje sobe je posebna tema, jer u tom slučaju granice za maštovitost ne postoje. Posteljina s printom, prekrivači kreveta, ali i prozračne zavjese s diskretnim uzorcima, ukrasit će dječju sobu i učiniti je vedrijom. Izbjegavajte teške i tamne tkanine u tom prostoru.

Dekorativne tkanine će doći do punog izražaja i na tapeciranom krevetu koji ima naglašeno uzglavlje. Ukoliko odaberite tkaninu s apstraktnim motivima u svijetloj boji te cijeli interijer ostavite u svijetlim tonovima, vaša će spavaća soba postati elegantna i profinjena. Odabir svijetlih dekorativnih tkanina ostavlja velike mogućnosti za kombiniranje i stvaranje dojmljivih efekata u prostoru.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi