VILA U DUBROVNIKU

Pogledajte najljepšu kuću u Hrvatskoj

06.05.2014 u 10:20

  • +19

Kuća V2

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Ercegović

Bionic
Reading

Studio 3LHD nagrađen je godišnjom nagradom UHA-e 'Drago Galić' za projekt obiteljske Kuće V2 koju je radio u suradnji s projektantskim uredom Ecoing

Kuća V2 nagrađena je godišnjom nagradom 'Drago Galić' za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, a nalazi se u Dubrovniku. Kako doznajemo, građena je za slavnog nogometaša Marka Viduku.

Moderna vila nalazi se u naselju Lozica neposredno uz more. U skladu s mediteranskom tradicijom kultiviranja prirode te savladavanja 'doca', suhozidi i visinske razlike na strmoj parceli korišteni su kao osnove za polaganje novih topografskih slojeva u horizontalnom i vertikalnom smjeru.

Lagano uzgibana horizontalna krovna ploča slijedi unutarnju strukturu, ali i definira tijelo kuće koje je svojom geometrijom ugrađeno u pejzaž. Osnovni koncept pri formiranju životnog ambijenta bio je stvoriti kuću otvorenu prema prirodi, ali i dovoljno zaštićenu od klimatskih utjecaja', rekli su nam u 3LHD.

Dnevna soba i blagovaonica imaju direktnu vezu s djelomično natkrivenom terasom s vanjskim bazenom. Fasada i krov izvedeni su od bijelih kamenih ploča. Velike staklene stijene djelomično uvučene u volumen objekta otvaraju kuću prema moru maksimalno iskorištavajući prekrasan pogled, ali istovremeno osiguravaju ugodnu sjenu u unutrašnjosti. Terase su opločene kamenom i tikovim daskama, a sve slobodne površine su ozelenjene autohtonim biljnim vrstama i izvedene u materijalima prilagođenim podneblju i lokaciji.