HRVATSKA AMAZONA

Pogledajte fantastičan svijet motiva Podravine

07.07.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Moćna Drava, prekrasna priroda i pitoreskna mjesta kao iz bajke, uz velikodušne, drage ljude, samo je dio priče koja vas u Podravini očekuje. A još kada znate da je upravo taj kraj kolijevka tako fantastične umjetnosti kao što je hrvatska naiva – doživljaj je to koji se ne zaboravlja

Ljepote prirode i kulturno bogatstvo Podravine poznate su već odavno, no ono što se uvijek iznova otkriva različiti su načini uživanja u njima. Tako je ekipu Lumiere media u sklopu projekta 'Upoznaj Hrvatsku' koji se odvija u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija odlučila ugostiti turistička agencija Marbis iz Koprivnice predstavljajući svoj kraj u punom sjaju.

Lagano ploveći rafting čamcem po Dravi, uživajući u šumu vode i pogledu na prekrasne sprudove ove rijeke nekada nestalnog toka, osjećate se kao da ste u filmu. 'Ovo je hrvatska Amazona!' rekao je Zlatko, iskusni skiper mnogih rijeka i bio je u pravu. Sprudovi, naplavine, bogate šume i riječni rukavci kriju ne samo raskoš vegetacije nego su i dom raznih vrsta životinja koje možete i ugledati uspijete li se čamcem približiti dovoljno tiho u maniri iskusnih istraživača/avanturista. Ploviti Dravom može se satima i nikada ne dosadi, no svakako sa sobom ponesite ukusni jeger - u slučaju gladi samo pristanite na jedan od poznatih dravskih sprudova i uživajte na tradicionalan način - ispečeni jeger na šibi prava je poslastica i dat će vam energiju za daljnju avanturu.

Nakon uživanja u prirodi, oni željni kulturnog sadržaja svakako će doći na svoje. U ovoj kolijevci hrvatske umjetnosti naive poseban je doživljaj obići galeriju Ivana Večenaja u Golama, jednog od najznačajnih umjetnika ovog pravca, izuzetno cijenjenog i u svijetu. Okruženi vrhunskim djelima hrvatske naive, na trenutak ćete se preseliti u fantastičan svijet motiva seoskog života i živih boja. A ako imate sreće poput ekipe iz 'Upoznaj Hrvatsku', kroz galeriju će vas provesti umjetnik osobno, simpatični 91-godišnji gospodin, pričajući vam s istim žarom o slikama oko vas, onima udomljenim u svjetskim muzejima i galerijama kao što je Vatikanski muzej suvremene umjetnosti u Rimu i oslikavanju stolčica za praunuku.

Osim mlade ekipe Lumiere media, u koprivničkom je kraju u organizaciji putničke agencije Marbis uživala i grupa turista iz Buzeta. Sudjelujuću u programu 'Umjetnička lutanja galerijskim cestama' posjetitelje iz Istre oduševile su ne samo ljepote umjetnosti naive nego i šarm galerija pitoresknih mjesta Podravine. Bili su oni samo jedni od mnogih sretnika kojih su ovaj vikend svu šarolikost Podravine mogli doživjeti okupljene na jednom mjestu – od 1. do 3. srpnja u Koprivnici se održala već tradicionalna manifestacija Podravski motivi. Uz fantastični svijet hrvatske naive, na ovoj su manifestaciji sudjelovali najrazličitiji majstori starih obrta i zanata te se moglo vidjeti gotovo sve – od starog načina kovanja i tradicionalne izrade odjevnih predmeta od vune preko pletenja košara od šiblja do izrade skulptura od drveta. U sveopćem veselju uz glazbu i smijeh posjetitelji su uživali i u tradicionalnim podravskim delicijama poput nezaobilaznog jegera, bregovske pite i zlevanke, sigurni da će se uskoro vratiti u ovaj šaroliki kraj jer Podravina nudi još mnoge užitke.