SKUPA 'GENERACIJA Z'

Podizanje djeteta košta 4,5 milijuna kuna

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.11.2009 10:28
  • Objavljeno 27.11.2009 u 10:23
djevojčica igračke

djevojčica igračke

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Australski sociolog Mark McCrindle tvrdi da podizanje prosječnog djeteta, uključujući cijenu igračaka, ljetovanja i drugih aktivnosti, košta nešto više od milijuna australskih dolara (oko 4,5 milijuna kuna)

McCrindleova studija odgovor je na nedavno objavljenu analizu australske vlade kojom utvrđeno da je trošak podizanja djeteta nešto manji od 400 tisuća australskih dolara.

No, u tu vladinu studiju uključeni su samo 'nužni troškovi' bez cijena 'igračaka, dopunske poduke, sportskih aktivnosti, zabave ili ljetovanja', kaže McCrindle i dodaje da je vladin troškovnik zaključen prerano, sa stjecanjem punoljetnosti.

'Pripadnici 'Generacije Z' (rođeni poslije 1995.) ne odlaze iz kuće kad napune 18. Žive u roditeljskom domu i na roditeljskom trošku u prosjeku do sredine svojih 20-ih godina', kaže McCrindle.

'Kada se sve navedeno uzme u obzir, roditeljski trošak za prosječno dijete do njegova osamostaljenja penje se na 1,028 milijuna australskih dolara', dodaje sociolog.

Roditelji sada troše znantno više novca na djecu od svojih roditelja, što 'Generaciju Z' čini najskupljom ikada.

McCrindleovo istraživanje, temeljeno na iskustvima četiri i pol tisuće Australaca, ustanovilo je da prosječno dijete ima stotinjak igračaka. Gotovo svi sudionici studije su priznali da troše minimalno sto dolara (450 kuna) na godinu na igračke po djetetu.

Moderne djevojčice prestaju se igrati s lutkama oko šeste godine, dok su njihove majke u prosjeku to činile oko desete. Više od polovine današnjih igrača na električni je pogon. 'Dvadeset i prvo stoljeće donijelo je novi životni stil. Današnji su klinici sofisticiraniji, podložniji konzumerizmu, modno osviješteni već u ranoj dobi', rekao je McCrindle.

U njegov milijunski troškovnik uključena je cijena hrane (206 tisuća dolara), stanovanja i namještaja (165 tisuća), rekreacije i zabave (157 tisuća), zdravstvenih i ostalih usluga (153 tisuće), odjeće i opreme (129 tisuća), prijevoza (123 tisuće) i obrazovanja (95 tisuća)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi