HAJDEMO U PLANINE!

Planinarenje – sport za dušu i tijelo

23.07.2009 u 07:01

Bionic
Reading

Priroda je puna mjesta za dobar provod, a gdje god da kreneš, sigurno je ti neće biti dosadno. Dok mnogi hitaju put mora, mnogo je i onih koji ostaju u svom mjestu, a gotovo svugdje ima prilika za planinarenje

Planinarenje ili tek šetnja po okolnim brdima i puteljcima idealan je spoj lude zabave i boravka na svježem zraku. Zašto ne bismo barem jedan dan kompjutor zamijenili svim onim što nam prekrasna priroda pruža? Osim toga, hodanje je jedan od najboljih načina za gubitak kalorija, ako vas muči višak kilograma.

Organizirano ili neorganizirano?

Možete sami okupiti svoju ekipu i uživati u planinarenju (a ponekad to možeš biti samo ti i tvoj najbolji frend ili frendica) ili se učlaniti u lokalno planinarsko društvo i ići na organizirane izlete. Gotovo pa svako mjesto ima planinarsko društvo i najčešće jednom mjesečno, a kada je lijepo vrijeme organiziraju se izleti. Najčešće su to izleti nedjeljom i ide se na jedan dan, posebice kada se posjećuju obližnja gorja. No događa se da se ide i na dva dana ako je planina ili gorje koju se posjećuje jako udaljeno. Tada se obično noći u planinarskim domovima, što može postati prava avantura! Naravno, moraš platiti prijevoz, ali što je grupa koja ide veća, to je i cijena niža.

U planinarsko društvo može se učlaniti svatko tko želi
, a njihovo iskustvo i zajednički posjeti planinama približit će te prirodi. Osim toga, dobit ćeš i pouku o orijentaciji u prirodi, meteorologiji te prvoj pomoći.

Svako planinarsko društvo ima godišnji plan izleta. Također, plaća se članarina, ali to je uglavnom simboličan iznos novca, a nakon plaćanja članarine dobije se i članska iskaznica u kojoj se skupljaju pečati s planina i gorja koja posjetiš. Totalno kul, zar ne?!

OPREMA

Što se opreme tiče, ne treba ti ništa posebno ni skupo. Dobre tenisice ili planinarske cipele (tzv. gojzerice) te ruksak sasvim su dovoljni za početak. Obuća je najvažnija!

Što se tiče odjeće, ponesi ono u čemu se osjećaš najkomotnije, ali bitno je znati da se najbolje obući slojevito. Iako se jutro može činiti prohladnim, već nakon stotinjak metara planinarenja može ti postati jako vruće i trebat ćeš se skinuti u nešto laganije. Kada praviš predah, opet se zaogrni jaknom ili majicom jer se tada tijelo počinje naglo hladiti pa postoji mogućnost da se prehladiš.

Dobro je nabaviti i vreću za spavanje koja je često potrebna kada se noći u planinarskim domovima, posebice ako su grupe velike.

DOBRO JE ZNATI

Ako ne možeš pratiti ritam grupe, nemoj se forsirati, već stani i odmori se.

Odmorišta i planinarski domovi često su poprišta lude zabave i sjajnih tuluma.

Planinarski izleti veoma su poučni jer staze često imaju i raspoređene panoe sa slikama i informacijama o biljkama i životinjama toga kraja.

Nakon boravka u prirodi, obroci će ti posebno dobro sjesti, stoga ne zaboravi ponijeti dovoljnu količinu hrane.

Ako ostajete preko noći u planinarskom domu, ponesi kremu protiv komaraca. Također, nakon planinarenja treba se dobro pregledati i provjeriti da nema kojeg zalutalog krpelja na koži.

NEKA OD NAJPOZNATIJIH PLANINARSKIH DRUŠTAVA

P. D. Željezničar Gospić http://www.gospic.hr/grad/zeljeznicar.asp
P. D. Extrem, Čakovec http://www.extrem.hr/
P. D. Dubovac, Karlovac http://www.pd-dubovac.hr/
P. D. Velebit, Zagreb http://www.pdsvelebit.hr/
P. D. Zrin, Petrinja http://www.hpd-zrin.com/
P. D. Glas Istre, Pula http://www.pd-glasistre.hr/
P. D. Mosor, Split http://www.hpd-mosor.hr/