CRVENO MESO POVEĆAVA RIZIK

Piletinom umjesto govedine protiv moždanog udara

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 21:08
  • Objavljeno 12.01.2012 u 19:07
Pas pile ovca krava

Pas pile ovca krava

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS / Thomas Peter

Iako prehrana s visokim udjelom bjelančevina može biti korisna, nisu svi proteini isti - konzumiranje velikih količina crvenog mesa povećava rizik od moždanog udara, dok ga bijelo meso smanjuje, otkrilo je američko istraživanje

'Glavna poruka ovoga istraživanja jest da je vrsta proteina bitna za rizik od moždanog udara', kazao je Frank Hu s harvardske škole javnog zdravlja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Stroke obradilo je podatke o 130 tisuća muškaraca i žena koji su praćeni od srednje životne dobi do starije dobi.

Tijekom 20 godina koje je obuhvatilo istraživanje gotovo 1.400 muškaraca i 2.600 žena pretrpjelo je moždani udar.

Muškarci koji su jeli više od dvije porcije crvenog mesa svaki dan imali su 28 posto veći rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su dnevno jeli prosječno trećinu porcije crvenog mesa. Kod žena koje su jele više crvenog mesa rizik od moždanog udara bio je 19 posto veći u odnosu na one koje su povremeno jele crveno meso.

Stručnjaci vjeruju da su povećani rizici povezani s masnoćama i željezom u crvenom mesu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi