pospremanje stana

'Pet stvari': Uz ovu efikasnu metodu čišćenja na najbrži način uvest ćete reda u svoj dom

12.04.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Pospremanje doma većini nije osobito omiljena aktivnost, no terapeut i autor KC Davis osmislio je efikasnu metodu čišćenja uz koju ćete u samo pet koraka uvesti urednost u svaku prostoriju

Neuredan prostor kod mnogih ljudi izaziva neugodne osjećaje skučenosti i tjeskobe, uslijed čega se nerijetko još teže motivirati za početak velikog pospremanja stana.

Zasukati rukave i ozbiljno se primiti posla čišćenja i razvrstavanja predmeta, osim rijetkim izuzecima, za većinu nije odveć zabavan zadatak. Posebno je teško odlučiti odakle uopće krenuti te kako se snaći u prostoru kojem je potrebno posvetiti nekoliko sati pomnog pospremanja.

Srećom, postoji vrlo efikasna metoda naziva 'Pet stvari' koja bitno olakšava ovaj proces!

Osmislio ju je terapeut i autor KC Davis te predstavio putem svog popularnog TikTok kanala, a zbog svoje praktičnosti ubrzo je postala veliki hit.

Davis tvrdi da u svakoj prostoriji postoji samo pet kategorija stvari, a njihovo grupiranje može vas značajno motivirati tijekom cijelog procesa pospremanja. Njena efikasnost leži u ignoriranju svega što nije na ovoj listi jer se tako držite jasnog programa čišćenja u kojem uvijek znate što je sljedeće na redu!

Smeće

Prvi korak u metodi 'Pet stvari' jest skupljanje smeća tako da uz sebe nosite vreću u koju ćete momentalno odlagati sve nepotrebne stvari poput boca, korištenih papirnatih ručnika, istekle pošte, plaćenih računa, isl.

'Kako biste smanjili pritisak s procesa pospremanja, jednostavno uzmite pauzu kad poželite. Vreću za smeće odložite u kut i nastavite kad osjetite da ste spremni. Ne morate sve napraviti odjednom', poručuje Davis.

Odjeća i obuća

Sljedeći korak je skupljanje razbacane odjeće i njihovo uklanjanje u kutiju za prljavo rublje. Potom, skupite sve komade odjeće koji se nalaze van prostora za odlaganje i vratite ih na pripadajuće mjesto, a prljave komade odložite u kupaonicu kako biste ih kasnije mogli očistiti.

Suđe

Korišteno suđe lako se nakupi u gotovo svim prostorijama doma, a posebno razne čaše, šalice ili zdjele za užinu. Davis savjetuje da prođete kroz sve prostorije i pokupite nakupljeno posuđe te ga odložite u sudoper.

Kao i kada je riječ o prljavom rublju, suđe ne morate oprati odmah jer je naglasak na unošenju urednosti u dom, a veliku stvar ćete napraviti samim njihovim odlaganjem na pravilno mjesto.

Odložite stvari na za to predviđeno mjesto

U četvrtom koraku dolazi red na razne stvari koje se nalaze razbacane po podu, kauču, stolu i sličnim mjestima, umjesto na prostorima predviđenim za njihovo odlaganje.

Primjerice, igračke od djece ili ljubimaca pospremite u odgovarajuće kutije, daljinski upravljač vratite na stolić u dnevnom boravku, složite dekice koje stoje na kauču i poravnajte ukrasne jastučiće.

Predmeti koji nemaju predviđeno mjesto za odlaganje

Kada sve vratite na svoje mjesto, izgledno je da ćete se zateći s nekolicinom predmeta s kojima niste sigurni što napraviti.

Davis savjetuje da ih stavite na jednu hrpu pa uzmete u ruke jedno po jedno i odlučite gdje ih želite držati, odnosno procijenite da li su uopće vrijedni pohranjivanja ili im je mjesto u smeću.

Kada prođete metodu 'Pet stvari', sve će se naći na svom mjestu te će daljnje usisavanje, brisanje prašine i čišćenje biti znatno olakšano!