KORISNI SAVJETI

Frustrira vas čišćenje prašine? Uz pomoć ovih nekoliko trikova taj će dosadan posao biti podnošljiviji

01.12.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Čišćenje prašine je doista jedan od onih kućanskih poslova koji se čini kao da nikad nema kraja

Čišćenje doma od prašine nezahvalan je zadatak koji izaziva frustracije budući da se sve vraća na staro netom nakon što smo krpom prešli preko polica.

Brisanje prašine ili usisavanje za mnoge je prava noćna mora, a osobito jer se radi o poslu čiji su efekti nažalost često kratkotrajni.

Prije nego krenete u bitku s prašinom provjerite imate li sve što je potrebno za veliku akciju. Čistači prašine poput onih na drškama u šarenim bojama nisu od velike pomoći jer je samo dodatno raspršuju čestice prašine. Za pravo čišćenje najbolje je koristiti krpe od mikrofibre jer će one pokupiti svu prljavštinu.

Ukoliko se i vama čini kako bitka s dosadnim česticama prašine nema kraja, evo nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli pomoći:

Prije svega, bitan je i raspored. Dakle, poznato pravilo to da uvijek prvo treba brisati prašinu pa zatim usisavati. Bez obzira koliko ste oprezni, gravitacija će povući prašinu prema podu, stoga čuvajte podove za čišćenje nakon prašine.

Kako biste izbjegla nakupljanje veće količine prašine, poželjno je održavati ravnotežu vlage na oko 40-50 posto. Stoga razmislite o investiranju u ovlaživač zraka kako biste smanjili količinu prašinu u svom domu.

Nikad ne brišite prašinu sa suhom krpom jer će se prašina samo razletjeti i premjestiti na drugu površinu. Zato se pobrinite da krpica kojom čistite bude vlažna dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi.

Obavezno očistite radijatore, grijalice ili klima uređaje jer se upravo tamo mogu skrivati velike količine prašine koja će izletjeti iz tih uređaja i nataložiti se na stvarima.

Redovito mijenjajte filtere i vrećice na usisavaču. Ako ih ne mijenjate prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisavaču već će letjeti prostorom i završiti na namještaju.