OMILJENI SLATKIŠ

Pet najvećih i najčešćih zabluda o čokoladi

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 13:35
  • Objavljeno 28.11.2008 u 13:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čokolada je mnogima omiljeni slatkiš. Neki smatraju da su osobe ženskog spola sklonije čokoladi dok pak neki kažu da je ovaj popularni slatkiš bolji i od seksa.

No postoje i mnoge zablude o ovoj poslastici, a koje su to, saznaj ovdje. I naravno, neka zauvijek nestanu iz tvoga uma.

Ako nisi znao/la, najveći potrošači čokolade na svijetu su Švicarci, koji pojedu 10.16 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Iza njih su Nijemci sa 9.81 te Belgijanci sa 9.68 kilograma. U Japanu i Kini, čini se, ne vole čokoladu, pa tako prosječni Japanac godišnje pojede 1.92 kilograma čokolade, a Kinez tek 0.52 kilograma. Prosječni Hrvat pojede 3.30 kilograma ove slastice godišnje.

MIT: Čokolada je krivac za loš ten i akne

ISTINA: Čokolada ne sadrži ništa što bi se moglo dovesti u izravnu vezu s nastankom akni i prišteva u pubertetu, ali i kasnije u životu. Postoji alergijska reakcija na čokoladu, ali se ona pojavljuje kod jako malog broja ljudi te njima ne preostaje ništa drugo do odreći se užitka u čokoladi ili si pronaći vrstu koja im ne izaziva alergijske prištiće.

MIT: Što je veći postotak kakaa, čokolada je bolja

ISTINA: Ako čokolada sadrži više od 75 posto kakao mase, izrazito je gorka i ta gorčina nadjačava sve ostale okuse čokolade. Visok postotak kakao mase može prikriti okus nekvalitetnih kakao zrna koja su loše fermentirana ili slabo pržena. Primjerice, čokolada koja ima 50 posto kakao mase ima mnogo bolji okus od one koja ima 75 posto kakao mase.

MIT: Čokolada uzrokuje karijes

ISTINA: Karijes uzrokuju bakterije koje žive u našoj usnoj šupljini. Hranu koja nam ostaje na zubima koriste za proizvodnju kiseline koja napada zube. Japanci su ustvrdili da čokolada ima antibakterijska svojstva koja uništavaju bakterije. Neke tvari iz čokolade tvore zaštitni film koji otežava pristup kiselina koje tvore karijes. Naravno, ne znači da možeš jesti čokoladu i ne prati zube! Bitno je redovito prati zube i možeš bez bojazni uživati u čokoladi.

MIT: Čokolada sadrži mnogo masti i zato je nezdrava

ISTINA: Glavna masnoća u čokoladi je kakao maslac koji sadrži i stearinsku kiselinu koja se ne ponaša isto kao druge zasićene masne kiseline, ne stvara nakupine i ne oštećuje krvne žile. Dakle, razina masnoća u krvi (primjerice kolesterola) zbog jedenja čokolade neće porasti!

MIT: Čokolada zatvara jer ne sadrži balastne tvari (biljna vlakna)

ISTINA: Bitno je znati da čokolada, unatoč svojoj finoj strukturi, nije lišena biljnih vlakana koji su presudni za dobru probavu. Također, u 100 grama kakao zrna sadržana je ista količina balastnih tvari kao u 100 grama kruha od integralnih žitarica, pa njihov nedostatak ne može biti razlog za zatvor.

Mnoge druge zanimljivosti o čokoladi možeš saznati u knjizi Dragana Šimunca: 'Čokolada, uvijek tako dobra, knjiga o čokoladi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi