IDEJA ZA RUČAK

Pečeni marinirani svinjski kotleti s krumpirom

04.05.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Ako nemate ideju za ručak, zašto ne biste isprobali marinirane pečene kotlete s krumpirom čiji ćete okus obogatiti neobičnom kombinacijom pastrnjaka i krušaka

Potrebni sastojci (za 4 osobe)

8 svinjskih kotleta
3 korijena pastrnjaka
3 malo tvrđe kruške
700 g krumpira
sol i svježe mljeveni papar

Za marinadu:

5 grančica ružmarina
5 režnja češnjaka
1 dl maslinova ulja
3 limuna
svježe mljeveni papar

Za umak:

3 žlice svježe metvice
šaka nasjeckanog kruha
2 žlice maslinova ulja
acceto balsamico
2 žličice senfa dijona
sol, svježe mljeveni papar

Priprema

Prvo napravite marinadu u kojoj ćete marinirati kotlete. U mužar stavite oguljeni češnjak, natrgane grančice ružmarina i narezanu koricu od tri limuna (po mogućnosti nešpricanog). Sve dobro zgnječite pa stavite u zdjelu u kojoj ćete raditi marinadu. Dodajte decilitar maslinova ulja, sok od tri limuna i svježe mljeveni crni papar. Kotlete uvaljajte u marinadu, odložite u zdjelu, pokrijte pa ostavite marinirati u hladnjaku minimalno sat vremena. Što ga dulje budete držali u marinadi, meso će razviti bolju aromu.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Operite pastrnjak, ogulite ga pa narežite na četiri dijela po dužini. Isto napravite i s kruškama kojima očistite koštice. Krumpir ogulite, operite pa narežite na kolutove debljine pet milimetara. Krumpir možete prije pečenja staviti lagano kuhati oko pet minuta da malo omekša kako vam pri pečenju ne bi ostao tvrd. Ako ga ostavite dulje peći, postoji mogućnost da vam se kotleti prepeku.
Krumpir ocijedite i lagano obrišite papirnatim ubrusom. Posložite ga u lim odgovarajuće veličine. Na krumpir stavite marinirane kotlete, narezane kruške i pastrnjak pa sve dobro zalijte marinadom, posolite, popaprite i promiješajte.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45-60 minuta. Dok se meso peče, vi pripremite umak od metvice i kruha. Sitno nasjeckajte listove metvice i stavite ih u posudu u kojoj ćete pripremati umak. Uzmite kruh i nasjeckajte ga što sitnije. Omjer vam mora biti 3:1 u korist metvice. Dodajte maslinovo ulje kako bi vam kruh omekšao. Posolite i popaprite po želji pa dodajte senf i acceto balsamico. Ostavite sa strane dok meso ne bude gotovo.

Kad je meso gotovo, premažite ga umakom od metvice i kruha pa ostavite pet minuta da se okusi prožmu. Poslužite toplo uz neku finu salaticu i čašu hladnog traminca.

Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr