PUNO GORI SIMPTOMI

Patite li od PMDD-a? To je PMS na steroidima

 • Autor: Iva Butković
 • Zadnja izmjena 26.09.2017 06:40
 • Objavljeno 26.09.2017 u 06:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jeste li čuli za PMDD? Riječ je o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju čiji su simptomi vrlo slični simptomima PMS-a, no za razliku od njega, ovaj poremećaj ozbiljno utječe na odnose s drugim ljudima, profesionalni život ili društvene aktivnosti

Teško da postoji žena koja na svojoj koži nije osjetila simptome PMS-a barem jednom u životu. Većina žena navikla je na menstrualne grčeve, bolove u donjem dijelu kralježnice, nagle oscilacije raspoloženja i nagle porive za utješnom hranom čiji je glavni krivac PMS. No što kada bismo vam rekli da neke žene svakog mjeseca osjećaju i puno gore simptome?

Takozvani predmenstrualni disforični poremećaj ili, skraćeno, PMDD ima slične simptome kao PMS, ali su oni znatno jače izraženi te uzrokuju otežano funkcioniranje u poslovnom i društvenom životu.

PMDD se javlja kod tri do osam posto žena u svijetu, a iako je riječ o čestom poremećaju koji se može vrlo uspješno liječiti, još je uvijek zanemareno i često neprepoznato stanje. Više od 50 posto žena koje boluju od ove vrste poremećaja traži pomoć ginekologa ili liječnika opće medicine, a tek vrlo rijetko psihijatra.

Ginekologinja Alyssa Dweck iz New Yorka pojasnila je za Popsugar razliku između PMS-a i PMDD-a.

PMDD je kao 'PMS na steroidima', tvrdi dr. Dweck. Razlog tomu je to što se većina simptoma koje žena iskusi tijekom PMS-a javlja i kod PMDD-a. Osnovna razlika je u tome što su ti simptomi puno jači i nerijetko utječu na svakodnevicu.

'Riječ je o fizičkim i/ili emocionalnim simptomima koji se javljaju u određenom periodu menstrualnog ciklusa, od početka ovulacije do prije početka menstruacije', tvrdi dr. Dweck, dodajući kako PMDD ženama 'narušava kvalitetu života'.

Drugim riječima, predmenstrualne tegobe su toliko izražene da zbog njih ne možete izvršavati svakodnevne obaveze poput odlaska na posao ili druženja s prijateljima, a promjene raspoloženja su toliko velike da se većina žena svađa s najbližima koji se u tim trenucima nađu pokraj njih.

'Kada primijetite to da vašu vezu s partnerom ili vaš život u cijelosti dirigiraju predmenstrualni simptomi, vrijeme je da progovorite o tome i pronađete način na koji da se riješite ovih simptoma', izjavila je dr. Dweck.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osnovni simptomi:

 • depresivno raspoloženje, osjećaj beznađa
 • izražena anksioznost i napetost
 • iznenadne promjene raspoloženja
 • ustrajna i izražena razdražljivost, ljutnja, sukobljavanje
 • smanjen interes za uobičajene aktivnosti, posao, školu, društveni život
 • smanjena koncentracija i sposobnost zadržavanja fokusirane pažnje
 • slabost, umor, gubitak energije
 • izražene promjene apetita, prejedanje, potreba za određenom vrstom hrane
 • nesanica ili povećana potreba za snom
 • osjećaj gubitka kontrole pri uobičajenim aktivnostima
 • tjelesni simptomi poput porasta tjelesne težine, nadutosti, osjetljivosti ili naticanja dojki, glavobolje, bolova u mišićima ili zglobovima. 

Liječenje

U liječenju PMDD-a najčešće se primjenjuje kombinacija farmakoloških i nefarmakoloških metoda. Međutim iako većina stručnjaka preporučuje kombinaciju metoda, dosadašnje studije nisu pokazale značajno bolji rezultat kombinacije u odnosu na samo jednu metodu.

Najučinkovitiji lijekovi u liječenju PMDD-a su antidepresivi, pogotovo kada su glavni simptomi depresija, nagle promjene raspoloženja, anksioznost i razdražljivost, no postavlja se pitanje je li to i najsretnije rješenje, s obzirom na to da se simptomi ponovno javljaju nakon prestanka uzimanja lijekova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!