SUPROTNO UVRIJEŽENIM MIŠLJENJIMA

Parovi koji se mogu pohvaliti dugotrajnim i zadovoljavajućim seksualnim životom dijele dvije osobine

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 01.12.2020 17:54
  • Objavljeno 01.12.2020 u 17:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: INSADCO Photography / INSADCO Photography / Profimedia

Uglavnom svima nam je poznato da se seks u dugotrajnim vezama mijenja, bilo po pitanju učestalosti ili po razini strasti i uzbuđenja. To ne mora nužno biti promjena na gore, a kako to objašnjava seksualna edukatorica Emily Nagoski, parovi koji se mogu pohvaliti s dugotrajnim i zadovoljavajućim seksualnim životom dijele dvije osobine

'Seks je gotovo uvijek intenzivniji u prve dvije godine veze. Kad se s nekim tek spojimo, povežemo se i s fantazijom o tome kakav je. Onda se s razvojem i započimanjem odnosa faza fantazije završava', kaže za časopis Red pshoterapeutkinja Philippa Perry i dodaje da postoje načini za odražvanje snažnog i zadovoljavajućeg seksualnog života i kako godine prolaze, samo možda ne onako kako smo naučeni vjerovati.

Ovu temu, pod nazivom 'Kako parovi mogu održati snažnu seksualnu vezu cijeli život', obratdila je u jednom od svojih videa i seksualna edukatorica Emily Nagoski, a njeni se zaključci oslanjaju na istraživanje i vlastita iskustva u radu s parovima.

'Istraživanje zapravo ima prilično čvrste dokaze da parovi koji održavaju jake seksualne veze tijekom više desetljeća imaju dvije zajedničke stvari', kaže Nagoski i brzo odbacuje ono što vjerojoatno većini prvo pada na pamet, i što je većini vjerojatno utješno.

'To nisu parovi koji spolne odnose imaju vrlo često. Gotovo nitko od nas nema seks često. Jako smo zauzeti. Također, to nisu parovi koji imaju divlji i avanturistički seks', kaže Nagoski.

Jedna od te dvije zajedničke osobine koje dijele zapravo ima vrlo malo veze s onim što se događa u spavaćoj sobi.

'Prvo, u temeljima njihove veze je čvrsto prijateljstvo. Točnije, imaju veliko povjerenje. To znači da jedno drugom svakodnevno pružaju podršku, kao što to čine dobri prijatelji', objašnjava Nagoski i otkriva drugu zajedničku osobinu.

'Seksu daju prednost, jer su odlučili da je to važno za njihovu vezu. Odlučuju u drugi plan staviti sve ostale stvari koje bi mogli raditi – pozabaviti se djecom, obavljati neke poslove, posvetiti se ostalim članovima obitelji koji trebaju pažnju ili prijateljima s kojima bi se možda željeli družiti. Ne daj Bože da samo žele gledati televiziju ili otići spavati', kaže Nagoski i savjetuje da prestanemo raditi sve te stvari i stvorimo si zaštićeni prostor u kojem ćemo samo leći u krevet i pustiti da nam koža dodirne kožu našeg partnera.

'I to je to! Najbolji prijatelji i dajte prednost seksu', sumira Nagoski i dodaje da to ne znači da je sve tako lako.

Podjseća kako se svi mi u vezama nailazimo na previranja i borbe, ali razlika između parova koji održavaju snažnu seksualnu vezu i onih koji to ne čine nije u tome što oni nemeju one teške osjećaje povrijeđenosti, nego što na te teške osjećaje odgovaraju dobrotom i suosjećanjem kako bi se mogli osloboditi i pronaći put za natrag jedno prema drugome.

Ti parovi prije svega odlučuju da je njihov odnos važan, od značaja i da ga treba njegovati i štititi stalnom prisnošću.

'Ovo nije priča koju nam obično govore o tome kako želja za seksom djeluje u dugotrajnim vezama, ali ne mogu zamisliti ništa romantičnije, ništa više seksi, nego da je odabrano kao prioritet, jer je ta veza dovoljno važna, čak i nakon što su u nju ušli i svi ti teški osjećaji', kaže Nagoski.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!