SEZONA PREHLADE

Ovo su namirnice koje nam uništavaju imunološki sustav

23.09.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Ljeto se bliži kraju, a do početka jeseni odbrojavamo zadnje dane, no dolaskom hladnijeg i tmurnijeg vremena, počinje i sezona gripe i prehlade. Kako biste izbjegli dosadnu prehladu, vrijeme je da ojačate imunitet, a to je najbolje učiniti pravilnim izborom hrane. No znate li koje namirnice valja izbjegavati jer doslovce uništavaju imunitet?

Grlobolja, začepljen nos, kašalj, bolovi u cijelom tijelu – zvuči poznato? Sezona prehlada i gripa već je na vratima, stoga je krajnje vrijeme da poduzmete nešto po pitanju jačanja imuniteta. Također, određene namirnice valja izbjegavati jer doslovce ruše imunitet. Umjesto namirnica koje loše djeluju na imunitet, radije odaberite zdravije varijante koje ga uravnotežuju, piše Yahoo Health

Šećer
Šećer je zbog jako dobrog razloga ocrnila zdravstvena organizacija – ne sadrži hranjive tvari, a uz to ga se povezuje i s nagrizanjem zubi te negativnim utjecajem na mozak. Susan Levine, direktorica obrazovanja o prehrani u liječničkom odboru za odgovornu medicinu, navodi kako visoke razine šećera u krvi znatno smanjuje sposobnost borbe bijelih krvnih stanica protiv virusa i bakterija. Susan Levin navodi kako je za vrijeme trajanja sezone gripe i prehlade preporučljivo izbjegavati rafiniranu i prerađenu hranu zbog visokog udjela šećera. To su proizvodi poput bombona, keksa, gaziranih sokova i ostale prerađene namirnice. No to može biti lakše reći no učiniti – američka Udruga za bolesti srca navodi kako Amerikanci prosječno dnevno troše 20 čajnih žličica šećera. U Europi je situacija nešto bolja. Kako biste uspješno izbjegli šećer, birajte hranu bogatu vlaknima kao što su smeđa riža, leća, slanutak koje će stabilizirati razine šećera u tijelu te držati imunološki sustav pod kontrolom.

Žitarice i bijeli kruh
Jednostavni ugljikohidrati snažno pridonose povećanom unosu šećera u organizam. 'Prosječna osoba se doslovce 'utapa' u šećeru. Rafinirane žitarice i kruh se vrlo brzo pretvaraju u glukozu prilikom probavljanja hrane', navodi klinička nutricionista Kathie Swift. No znači li to da za doručkom treba odustati od pahuljica i tosta? Super hrana poput prosa, heljde, kvinoje i amaranta dostupna je i u obliku kruha i žitarica za doručak. Još jedna sjajna opcija za doručak koja će poboljšati imunitet su zobene pahuljice s bananama, cimetom te bademovim mlijekom.

Masna hrana
Postoje brojni razlozi za uklanjanje pržene hrane iz prehrane, a evo još jedan razlog: prehrana bogata mastima može utjecati na odgovor tijela na infekcije. Znanstvenici Patricia Maki i Paul Newberne otkrili su da pretilost i prehrana s visokim udjelima masnoće organizam može oslabjeti u vidu borbe protiv zaraznih bolestima te povećati rizik od obolijevanja od nekih oblika karcinoma. Swift predlaže da dio mesa bogatog zasićenim mastima koje jedete zamijenite lećom, grahom i drugim biljkama koje su bogate proteinima. Zamijenite ih 'zdravim' mastima iz orašida (jedna šaka dnevno) ili avokada. Osim toga, valja imati na umu, kako je upravo hrana jedan od najvažnijih elemenata imuniteta.

Alkohol
Opustite se, ne morate se u potpunosti odreći čaše vina koju volite popiti jednom tjedno. Ako s vremena na vrijeme volite popiti alkohol, tu količinu smanjite za vrijeme sezone gripe. Alkohol oštećuje imunološki sustav i ometa sposobnost tijela da se obrani od infekcije. Studije su pokazale kako povećana konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja imuniteta i povećane osjetljivosti na određene bolesti. Stručnjaci kažu da jedno piće neće poremetiti imunološki sustav, ali tri ili više pića zasigurno hoće.

Mliječni proizvodi
Brojni mliječni proizvodi, poput kupljenog jogurta, sadrže visoke razine šećera, napominju stručnjaci. Također postoji i izravna veza između mliječnih proizvoda i zdravlja dišnih putova. Sir, mlijeko, sladoled, i drugi mliječni proizvodi mogu pogoršati začepljenje pluća te bi ih trebalo. Prema riječima Jamesa Steckelberga iz Klinike Mayo, mlijeko ne mora nužno proizvoditi više sluzi, no pijenjem mlijeka sluz može postati gušća te znatno jače opterećivati grlo.