ZNATE LI ZAŠTO?

Ovo su najopasnije plaže na svijetu

09.05.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Morski psi, meduze, vulkanska lava, veliki valovi i zagađenost… To su samo neke od stvari koje poznate svjetske plaže čine zapravo najopasnijim mjestima na svijetu

Neke poznate svjetske plaže možda mame turiste svojim prirodnim ljepotama, ali su iznimno opasne zbog različitih razloga. Ako želite sačuvati glavu, onda ih je najbolje izbjegavati.

Otok Fraser, Australija
Mora i plaže oko otoka Frasera na jugoistoku Queenslanda svakako treba izbjegavati. Zašto? Mogli biste imati problema s morskim psima, meduzama, ali i jakim strujama. Na obali pak prijete otrovni pauci i morski krokodili.

Gansbaai, Južna Afrika
Ovaj dio svijeta carstvo je velike bijele psine. Nekoliko kilometara od obale nazali se prolaz nazvan Shark Alley koji je dom brojnih tuljana, ali i morskih pasa koji ih dolaze jesti. Osim ako i sami ne želite biti njihov objed, ovo područje morate izbjegavati.

Hanakapiai, Havaji
Iako nema morskih pasa, ovo područje ipak je opasno. Proteklih godina barem 83 ljudi utopilo se na Hanakapiai. Naime, iznimno su jake struje i ogromni su valovi pa je plivanje zapravo nemoguće.

Praia de Boa Viegem, Brazil

Ova popularna plaža vrlo je opasna jer u njoj plivaju morski psi. Od 1992. evidentirano je najmanje 50 napada na ljude, a 19 ih je završilo smrću. Nekada morski psi nisu vladali ovim područjem, ali je narušavanje ekosustava rezultiralo njihovim dolaskom i opasnim ponašanjem.

Sjeverni teritorij i Queensland, Australija
Svake godine između listopada i travnja milijuni rojeva meduza prisiljavaju vlasti sjeverne Australije na zatvaranje plaža. Meduze su među najotrovnijim stvorenjima na svijetu te su odgovorne za najmanje 70 smrtnih slučajeva u proteklih nekoliko godina.

Volusia County, Florida
Prema podacima International Shark Attack File, velike baze podataka o napadima morskih pasa, upravo na ovoj plaži dogodilo se najviše napada morskih pasa koji ni na koji način nisu bili isprovocirani. Usto, opasne su i munje i gromovi koje više nego igdje na svijetu ozljeđuju ljude.

Chowpatty Beach, Indija
Ovo područje među najzagađenijima je na svijetu. Kupanje u tim vodama nipošto se ne preporučuje iako domaće stanovništvo to redovito čini. No zapadnjacima tamo prijete ozbiljne bolesti.

Copacabana, Brazil
Ova opjevana plaža opasna je, jer se tu i tamo dogode napadi morskih pasa, ali na tom su području opasniji ljudi. Naime, velike su šanse da će vas na toj plaži opljačkati.

The Red Triangle, Kalifornija
Iako obiluje prirodnom ljepotom, ovo je područje opasno zbog morskih pasa, a posebno su aktivne velike bijele psine. Zabilježeno je i mnogo napada na ljude.

Kilauea, Havaji
Crna pješčana plaža Kilauea na havajskom otoku Kauai smještena je uz jedan od najvećih svjetskih aktivnih vulkana. Budući da lava protječe u ocean, nije preporučljivo kupati. Problem su i napadi morskih pasa. Rijetki su, ali i iznimno žestoki i fatalni.

Plaže Amazone, Brazil

Veslati u Amazoni znači da ćete zapravo prostor dijeliti s piranjama, anakondama i električnim jeguljama. Držite se radije obale.

Staithes, Velika Britanija

Ova plaža na glasu je kao jedna od najzagađenijih u Europi. Kupanje u tim vodama može u najboljem slučaju izazvati proljev i osip, a u najgorem i hepatitis.