MORSKI RAJ

Ovo su najljepše plaže na svijetu

30.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Dok vam je sjećanje na hrvatsko more još uvijek svježe, pogledajte koje su svjetske plaže proglašene najboljima po ocjeni istraživača portala Askmen. Legendarna mjesta uz more izabrana su kako bi odgovarala svima od kupača do surfera i onih što na plažu odlaze u potrazi za zabavom, ali i seksom

Slavna brazilska Ipanema
Ipanema, Rio de Janeiro, Brazil

Proslavljena bossa nova hitom 'The Girl from Ipanema', ova je plaža poznata kao naj seksi mjesto na svijetu. Posljednjih je godina među turistima, ali i lokalcima, popularnošću zasjenila i svjetski poznatu brazilsku Copacabanu. Uz zlatni pijesak i preplanule egzotične ljepotice i ljepotane, Ipanemu je teško zaboraviti i zbog jedinstvenog pogleda koji se s nje pruža na Rio te planine Dois Irmaos u njegovoj pozadini.

Perissa, Santorini, Grčka

Volite li mirno more i izuzetno vruć pijesak, odlazak na poznate plaže od crnog pijeska na Santoriniju jednostavno ne smijete propustiti. Otok smješten nešto više od 190 kilometara od grčkog kopna vulkanskog je porijekla, a povezuje se i s legendom o Atlantidi. Perissa je jedna od najpoznatijih plaža na otoku, a okružuje je mnoštvo lokalnih taverni i restorana te kvalitetnih vinskih podruma.

Andamansko otočje, Indija

Smješteni u Bengalskom zaljevu u Indijskom oceanu, ove je otoke poharao smrtonosni tsunami 2004. No, zahvaljujući predznanju o elementarnim nepogodama stanovnici su, kada je nastupila plima, pobjegli na drugu stranu, što je uvelike umanjilo gubitke u naletu vala. Neopisiva ljepota Aldamanskog otočja nudi nezaboravnu mješavinu prirodne raznovrsnosti i zalazaka sunca koji oduzimaju dah.


Idilični zaljev Maya
Zaljev Maya, Phi Phi, Tajland

Poznat po svojoj 'ulozi ' u filmskom hitu 'Plaža' zaljev Maya, uz bijeli pijesak, nudi prirodna čuda poput strmih litica i koraljnih grebena savršenih za ronjenje. S obzirom na ono što želite vidjeti, vrlo je važno tempirati dolazak, tim više što je od studenog do travnja ulazak u zaljev opasan zbog valova.

Cancun, Meksiko

Ljudi koji vole ljude obožavaju i Cancun, poznato turističko mjesto na poluotoku Yucatan u karipskom dijelu Meksika. To je vjerojatno najbolja parti destinacija na ovom popisu, a taj naziv zaslužuje zbog savršenog spleta vrhunskih hotela, plaža i mjesta za noćni provod. U blizini je i arheološko nalazište iz vremena civilizacije Maja Chichen Itza uvršten na popis svjetskih čuda.

Tarifa, Španjolska

Smještena na najjužnijoj točki kontinentalne Europe, na dodiru Mediterana i Atlantika, Tarifa ima sve što možete poželjeli, pa i više od toga. Sunce, pjesak, vjetar koji obožavaju surferi te nezaboravan noćni život. Još bolje, ako vam dosadi ispijati sangriju kraj mora ili loviti vjetar na valovima, bez problema se možete zaletjeti u Tangier, u susjednom Maroku.

Glavni otok Boracay tako je lijep da će čak i oni kojima je nemoguće mirno sjediti na trenutak zastati i primiriti se kako bi uživali u pogledu. Boracay je savršen za plivanje, ali i ronjenje. Glavno turističko područje, Bijela plaža, na jednoj je strani otoka, no surferi radije prelaze na drugu stranu gdje je blaža Bulabog. Također, na otoku je obavezno posjetiti i lokalnu tržnicu sa svježim morskim plodovima, a potom zaploviti u 30-minutnu vožnju otokom Laurel i zaroniti u špilje u Kristalnoj uvali.


Waikiki, Havaji

Početkom 19. stoljeća niz havajskih plaža, iako ne tako skupe i ekskluzivne, bile su omiljeno mjesto za odmor pripadnicima mnogih kraljevskih obitelji. Početkom 20-ih godina prošlog stoljeća isušene su močvare postale epicentar havajske turističke industrije poznate po predivnim zalascima sunca i surfanju na valovima.

Negril, Jamajka

Poznat po kilometrima finog bijelog pijeska, čistom moru i oštrim stijenama, Negril, koji se izvorno zvao španjolski Negrillo, nekada je bio raj za gusare i ratnike. No, status jedne od najboljih svjetskih plaža Negril je stekao kada su ga počeli obilaziti mnogo miroljubljiviji posjetitelji, hipiji i putnici iz Amerike koji su je popularizirali 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

Bondi Beach, Australija

Izvorno privatni posjed, Bondi nije proglašen javnom plažom sve do 1982. Njezino ime na jeziku australskih starosjedioca Aboridžina znači 'voda razbijena preko stijena'. Premda vjerojatno nije najveća pješčana plaža na svijetu, australska najpoznatija plaža pravo je mjesto za vas želite li uživati u velikom nebu i odličnom surfanju.