GDJE GRIJEŠIMO?

Ovo su najčešći mitovi o mršavljenju

26.02.2013 u 07:23

Bionic
Reading

Može li se seks zaista računati kao tjelovježba? Je li bolje imati vrlo konzervativne ciljeve mršavljenja ili zacrtati visoke ciljeve? Daje li bolje rezultate umjereno, ali redovito vježbanje tijekom duljeg razdoblja ili je bolje vježbe dodati samo u razdoblju dijete? Proučite neke mitove o mršavljenju

Nedavna analiza načina mršavljenja prikupljenih i objavljenih pod naslovom 'Mitovi, predrasude i činjenice o pretilosti' u časopisu The New England Journal of Medicine, pokušava odgovoriti na ta pitanja.

Američki

liječnik dr. Mark Hyman i vodeći stručnjak u području funkcionalne medicine za Huffington Post piše kako je u višegodišnjoj praksi tijekom koje je liječio nekoliko desetaka tisuća pacijenata naučio da smo svi, kad je riječ o dijetama, različiti.

Što funkcionira za jedne, neće pokazati rezultate za druge, stoga se on i odlučio za praksu funkcionalne medicine čija je pretpostavka otkrivanje uzroka neravnoteže u tijelu koje dovode do debljanja i bolesti pa tako i do odgovarajućeg tretmana. Dr. Hymana ne čudi broj mitova koje najčešće podržavaju liječnici, nutricionisti i većina ljudi.

Mit 1: Smršavjet ćete ako napravite male, ali dugoročne promjene u životnom stilu.

Većina nas vjeruje da ćemo, smanjujući unos kalorija (primjerice, 100 kalorija dnevno) i vježbajući tijekom duljeg razdoblja, izgubiti kilograme. Formula je to koja govori o reciprocitetu unosa i sagorijevanja kalorija. No žao nam je, zakoni termodinamike ne odnose se na žive sustave. Biologija i metabolizam puno su složeniji. Ako se služimo samo matematikom i sagorijevamo dodatnih 100 kalorija dnevno hodajući dva kilometra i konzumirajući 100 kalorija manje tijekom 35 dana, to znači da ćemo izgubiti pola kilograma (3.500 kalorija = pola kilograma ). Tijekom pet godina takvog režima izgubili bismo 22 kilograma. No istraživanja pokazuju da je u pet godina tako moguće izgubiti samo 4,5 kilograma. To se događa zbog promjena u metabolizmu i kalorijama potrebnim da izgubite težinu.

Zaključak: za velike promjene u težini potrebne su velike promjene u životnim navikama.

Mit 2: Nemojte si postavljati velike ciljeve mršavljenja, jer ćete se lako frustrirati i tako osuditi na neuspjeh.

Činjenica je da ćete, ako postavite veliki cilj, imati bolje šanse da izgubiti značajan broj kilograma nego ako su ti ciljevi navodno realni. Ako želite izgubiti 20 kilograma, postavite to kao svoj cilj.
Istraživanja su pokazala da nećete moći izgubiti puno kilograma ako ne postavite veliki cilj. Iako je uvriježeno mišljenje da je zbog frustracija koje donosi dijeta pametnije imati niska očekivanja, istina je da ćete puno smršavjeti samo ako su vaši ciljevi visoki.

Zaključak: postavite visoke ciljeve dijete. Nemojte biti realni. Ako ste postavili sedam kilograma kao svoj cilj, možda ćete uspjeti, ali ako trebate izgubiti 20, nećete uspjeti. Mislite na veliko!

Mit 3: Nemojte mršavjeti prebrzo, jer će se sve to brzo vratiti.

Naučili smo da je bolja strategija sporog i postupnog mršavljenja. Ipak, istraživanja pokazuju da ćete mršavite li brzo, u konačnici više smršavjeti. Kad je dr. Hyman svojim pacijentima zadavao visoke ciljeve na početku dijete, oni su dugoročno gubili više kilograma.

Zaključak: jak start sa značajnim gubitkom kilograma pretpostavlja dramatične promjene u prehrani. Pokušajte izbaciti iz prehrane sav rafinirani šećer, brašno i prerađenu hranu.

Čak i tijekom najžešćeg seksa potroši se tek 21 kalorija

Mit 4: Da biste uspjeli, trebate proći kroz sve faze promjene ponašanja.

Istraživanja nam govore da oni koji pokušavaju smršavjeti a da se ne osjećaju spremni uspijevaju. Možete djelovati kako biste se osjetili spremnima, umjesto da čekate osjećaj da ste spremni kako biste krenuli u akciju.

Zaključak: čak i ako se ne osjećate inspirirani, uzbuđeni ili motivirani zbog početka brige o sebi, započnite svejedno. Imate iste šanse da ćete uspjeti kao i visoko motivirana osoba.

Mit 5: Seks je dobra tjelovježba.

Evo što kažu činjenice: čak i najžešća epizoda seksualnog čina traje u prosjeku oko šest minuta tijekom kojih se potroši oko 21 kalorija. Ako samo sjedite i gledate televiziju, sagorjet ćete 14 kalorija. Dakle, pronađite neku drugu metodu vježbanja ili proučite tantrički seks i voditi ljubav najmanje sat vremena.

Zaključak: ne možete preko ljubavi pronaći put do mršavljenja. Izađite iz kreveta i počnite se kretati.