DIZAJNERI OTKRIVAJU

Ovo su najčešće pogreške pri uređenju kuhinje

06.04.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Nakon godina brušenja zanata slavni dizajneri interijera odlučili su podijeliti nekoliko korisnih savjeta u misiji uspješnog uređenja kuhinje kako biste izbjegli pogreške s kojima se često susreću

Pretjerivanje s otvorenim policama

Većina dizajnera složna je u mišljenju da je najčešća greška prilikom uređenja kuhinja vezana za skladištenje predmeta na policama.

'Otvorene police su odlično rješenje za integriranje kontrastnih materijala ili izlaganje naslijeđene kolekcije posuđa. Ipak, uvijek preporučujem kombinaciju otvorenih polica sa zatvorenima kako bi kuhinja djelovala pregledno i dobro osmišljeno', savjetuje dizajnerica interijera Stefani Stein za My Domaine.

No neki dizajneri ne dijele njezino mišljenje, i to iz čisto praktičnih razloga. Naime, otvorene police se uglavnom koriste za skladištenje predmeta koje često ne koristite. Iako su odličan način da postignete ležeran i trendovski izgled kuhinje, ipak je bitno osigurati i dovoljno zatvorenih tipova polica za svakodnevnu pohranu.

Objavu dijeli MyDomaine (@mydomaine)

Prenisko montirani gornji elementi kuhinje

Kad je riječ o gornjim elementima, dizajneri interijera kao najčešću grešku ističu njihovo prenisko montiranje.  'Niskim montiranjem ormarića cjelokupan kuhinjski prostor djelovat će niže, stvarajući nepotreban prostor koji samo skuplja prašinu', mišljenja je dizajnerica interijera Kara Smith.

Kako biste spriječili da prostor izgleda manje i zagušenije, što uzrokuju prenisko montirani gornji elementi kuhinje, dizajneri savjetuju montiranje od stropa prema dolje kako biste maksimalno iskoristili prostor. Staklene fronte i ormarići iznad gornjih elemenata omogućuju pohranu dekorativnih predmeta koji se ne koriste svakodnevno, a pružaju dobru priliku za isticanje staklenih ili žičanih elemenata koji daruju novo značenje cjelokupnom dizajnu kuhinje.

Objavu dijeli MyDomaine (@mydomaine)

Pogrešan raspored kuhinjskih aparata i elemenata

Većina dizajnera interijera slaže se da mnogi pri kreiranju kuhinje zanemaruju praktičan segment rasporeda kuhinjskih elemenata. Jedna od najčešćih pogrešaka su vrata, ladice i aparati koji se nalaze preblizu ili otvaraju jedni prema drugima.

Loše odabrana rasvjeta

Loša rasvjeta jedan je od najvećih problema u kuhinjama. U nedostatku prirodnog svjetla kuhinju bi trebalo obogatiti izvorom umjetne svjetlosti poput led lampica koje će prolaziti ispod gornjih elemenata.

Pretjerivanje s bojama u kuhinji

S bojama u kuhinji oprezno i štedljivo, osobito kad je u pitanju donošenje odluka koje je kasnije teško mijenjati. Šarena i vesela kuhinja ne mora nužno imati kuhinjske elemente ili radnu površinu u bojama. Raznobojni kuhinjski elementi mogu izgledati dobro, no ako vam ta odluka na prvu ne djeluje dobro, ne isplati se riskirati.  Odabirom kuhinje neutralnih nijansi s pojedinim predmetima u boji postići ćete željeni efekt.

Kasno razmišljanje o pločicama

Većina ljudi u ranoj fazi projektiranja kuhinje ne razmišlja o pločicama, što je od iznimnog značenja. Pravilan odabir pločica može oživjeti, poboljšati ili čak ublažiti ukupan dojam kuhinje. Odabir pločica bogate teksture ili uključivanje podcijenjenih modela pločica koje će sezati do stropa može u potpunosti transformirati kuhinjski prostor.

Ignoriranje cjelokupnog izgleda životnog prostora

Kao bitnu stvar pri kreiranju nove kuhinje potrebno je uzeti u obzir cjelokupan izgled životnog prostora. Kuhinja u pravilu čini srž životnog prostora i trebala bi izgledati u skladu s ostatkom prostorija.