JEDNOSTAVNI TRIKOVI

Kako mračnu prostoriju učiniti svjetlijom i prozračnijom

26.03.2017 u 09:23

Bionic
Reading

Nisu svi stanovi i prostorije prirodno osvijetljeni, ali postoje trikovi u uređenju interijera koji mogu učiniti čuda i stvoriti ugodan ambijent doma, bez rušenja zidova ili proširivanja prozora. Tajna se krije u jednostavnim optičkim iluzijama koje svakoj mračnoj prostoriji daju instantnu svjetlost

Najlogičnije rješenje bilo bi dodati rasvjetu koja će uljepšati stan , ali tako ćete previdjeti neke jednostavnije i ekonomičnije prilagodbe koje će vam pomoći pojačati svjetlost.

Zamijenite žarulje onima s najvećom preporučenom snagom te redovito održavate lustere čistima i automatski ćete pojačati svjetlost i izgled prostorije. Ako imate ugradbenu rasvjetu, zamjenom običnih žarulja LED rasvjetom, drastično ćete posvijetliti unutrašnjost stana, a i račun za struju će biti manji.

Ako imate problema s nedovoljno svjetlosti, a k tome vam je i stan manji, boja zidova može odigrati važnu ulogu. Umjesto zagasitih boja, pa čak i onih vedrijih, uvijek radije odaberite bijelu boju koja vizualno otvara prostor i čini ga svjetlijim.

U slučaju da u dnevnoj sobi imate veliki masivni stol u boji oraha, trešnje ili sličnoj zagasitoj boji drveta, vjerojatno niste svjesni koliko se odražava na izgled prostora. Pokušajte ga zamijeniti stolićem u svjetlijoj nijansi, odnosno možete ga obojiti i pazite da ima nešto duže noge kako biste vidjeli pod. Ovaj je trik odličan za unošenje svjetlosti u dom i njime sigurno nećete pogriješiti.

Cold tones & clean lines.. ➰

Fotografiju objavljuje Amar K (@amar.k)

Otvorene police mogu dodati dubinu maloj prostoriji te će za razliku od masivnih ormara vizualno prozračiti prostor. Osim što trebate paziti na boju namještaja, važno je biti umjeren s ukrašavanjem. Pobrinite se da police ukrasite staklenim predmetima koji reflektiraju svjetlost, a košare su odlično rješenje za pohranu stvari koje će vam pomoći da stan ne izgleda prenatrpano.

Ako vam police ne omogućavaju dovoljno mjesta za gomilu stvari koje ne želite baciti ili sakriti od očiju javnosti, jednak efekt postići ćete i otvorenim ormarima ili pregradama koji su još uvijek puno bolja opcija od klasičnih ormara i regala. Ipak, pazite da ne pretjerujete s ukrasima kako biste izbjegli vizualni nered. Minimalizam je ključ uspjeha u ovome slučaju.

Opskrbite se ogledalima koja, osim što reflektiraju svjetlost, vizualno proširuju prostor te u kombinaciji s bijelim zidovima postižu nevjerojatan efekt.

Izvrsno rješenje predstavlja i akrilni namještaj od pleksiglasa. Stolovi, stolice ili police, izbora je stvarno mnogo. Budite kreativni i poigrajte se prozirnim detaljima koji čine čuda kada je u pitanju vizualno proširenje prostora.