IDEJE I SAVJETI

Kako urediti dom u omiljenom skandinavskom stilu

30.10.2016 u 07:57

  • +14

Lili Halo Decoration

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lili Halo Decoration

Bionic
Reading

Blogerica i digitalka Lidija Tomas Matijević mnoge je oduševila uređenjem svoga doma u popularnom skandinavskom stilu pa je i za tportal podijelila nekoliko savjeta svima koji se žele upustiti u avanturu uređenja interijera

Pitate li ovu zaljubljenicu u stil skandinavskog uređenja zašto joj se toliko sviđa, odgovor je kratak i jasan: jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam

'To je baš ono što meni treba svaki dan kada uđem u stan. Da prostor bude jednostavan, da me ne opterećuje, da lakše dišem kada sam doma. U takvom interijeru se opuštam i kreativna sam', kaže nam Lidija, koja je svoj blog Lili Halo Decoration započela sasvim slučajno. 

Na rodiljnom dopustu Lidija je počela pisati o tome kako bi uredila svoj stan, zatim se preselila i trebalo je raditi sa stisnutim budžetom, a kada je počela objavljivati fotografije, privukla je mnoge ljubitelje skandinavskog dizajna kojima su njezine ideje postale inspiracija. Bilo je to prije šest godina. Ostalo je povijest. Otkriva nam da inspiraciju crpi od inozemnih blogerica poput Pelle Hedeby, Sare Medina Lind, Amande Rodriguez, Katarine Dima ili Ane Degenaar.

 


Volite skandinavski stil uređenja? Evo odakle krenuti

Simpatična blogerica svima savjetuje da misao vodilja treba biti manje je više. I toga se treba držati od početka do kraja. Izbacite višak stvari, dopustite prostoru, a samim time i ukućanima da se osjećaju slobodno. 

Kako ovaj stil uređenja odlikuju jednostavnost i prozračnost, Lidija kaže da je posebno važno osvjetljenje. Potrebno je maksimalno iskoristiti prirodnu svjetlost ili ugraditi adekvatnu rasvjetu, o čemu je ona vodila računa već pri samoj izgradnji stana.

Također, zaboravite na velike i teške tepihe ili tepisone koji će podove prekrivati od ruba do ruba. Drveni paketi, najbolje svjetlijih nijansi, pridonijet će osjećaju topline i prozračnosti u prostoru. Izbacite umjetne materijale i koristite one prirodne poput pamuka i lana.

Dnevno svjetlo vaš je idealni saveznik

Glavni cilj je zadržati u prostoru što je više moguće prirodnog svjetla. Upravo je to jedan od razloga što najčešće na prozorima nema zavjesa ili bilo kakvih sjenila. Rasvjetna tijela su kao i ostatak jednostavnog i modernog dizajna, prije svega minimalistička. A uz malo kreativnosti i pokoji savjet manje lampe možete izraditi sami. Lidija je tako sama složila rasvjetu po uzoru na poznate visilice od House Doctora iznad blagovaonskog stola. 

Detalji koji razlikuju skandinavski stil od ostalih

Sviđa li vam se skandinavski stil, znači da niste tip osobe koja je spremna čuvati svaki papirić i sitnicu jer za sve to jednostavno nema mjesta. Ostavite samo bitno: knjige, neku dragu sitnicu, nabavite svijeće i zasadite neku lončanicu. 

'Razradite svoje fotografije, ali u crno-bijeloj varijanti. Nabavite tipografske postere. No opet, morate imati na umu da je manje više i pripaziti da svoje zidove ne zatrpate suvišnim detaljima', savjetuje ova zaljubljenica u jednostavnost.

Muči li vas sterilan i hladan dojam, evo kako ćete ga izbjeći

U ovom stilu su jako poželjni prirodni materijali, a već korištenjem takvih materijala, jasno je da će prostor dobiti na toplini. Vrlo često pojedini zid u sobi boji se u sivu nijansu, a oni hrabriji tako će obojiti cijeli stan. 

'Ako se netko odluči za tamniju nijansu, trenutno su jako popularne tamno plave i zelenkaste nijanse, ali i dekorativna tapeta. Tu je važno da to bude samo jedan zid, nikako cijela soba', kaže Lidija i zaključuje da uz pažljivo odabrane postere, lijepu pamučnu ili lanenu posteljinu i tople deke, prostor nikada neće djelovati hladno.