KONAČNO OBJAŠNJENO

Ovo je pravi razlog zbog kojega je crveno meso štetno

05.11.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Mnogo se govori o štetnosti crvenoga mesa, ali to ipak nije toliko opasna namirnica. Ona zapravo postaje štetna u kombinaciji s bakterijama iz ljudskih crijeva. Ako one ne obavljaju posao kako treba, onda crveno meso može dovesti do štetnih posljedica

Nedavna vijest o crvenom mesu, u kojoj je obznanjeno kako ta namirnica i nije toliko štetna koliko se govorilo posljednjih godina, razveselila je mnoge. No radost je bila kratkoga daha jer najnovije istraživanje pokazuje da crveno meso ipak nije dobro za zdravlje srca.

Stručnjaci iz klinike Cleveland pojasnili su da kombinacija bakterija koje se nalaze u ljudskim crijevima i nutrijenata iz crvenog mesa može dovesti do ateroskleroze, odnosno do nastanka plaka u arterijama koji dovodi do srčanih bolesti.

Iako ljudsko tijelo proizvodi karnitin u količinama dovoljnim za proizvodnju energije, ipak postoji rizik od srčanih bolesti i to zbog hrane bogate L-karnitinom poput crvenoga mesa. Što su veće količine takvih namirnica u organizmu, to su veće šanse za srčane bolesti.

Kako pojašnjavaju stručnjaci, L karnitin nije problem sam po sebi, ali može postati. To ovisi o načinu na koji bakterije obavljaju svoju funkciju u crijevima, odnosno na koji način se obavlja proces probave. Nadamo se da će naša otkrića pridonijeti pronalasku novih načina za sprečavanje takvog lošeg djelovanja crvenog mesa', istaknuo je dr. Stanley Hazen iz klinike Cleveland.

Stručnjaci navode da se crveno meso ne može nazvati u potpunosti štetnim, ali s njegovim količinama ipak ne treba pretjerivati. To posebno vrijedi za ljude koji inače imaju probavnih problema.