BAŠ SVI

Ovo je način da uštedite novac bez odricanja

12.02.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Nema osobe koja ne bi htjela uštedjeti novac bez zadiranja u mjesečni budžet. I iako se to čini kao znanstvena fantastika, pogotovo u vrijeme recesije, zbilja postoji način da uštedite bez odricanja

Kada govorimo o štednji, prva asocijacija nam je rezanje tekućih troškova, život na kruhu i vodi, odricanje od svakodnevnih malih užitaka poput kave, čokolade ili cigareta. S takvim stavom prema štednji koja nas uči asketskom životu nitko nije pretjerano zadovoljan.

No ima i puno privlačnijih načina za uštedjeti novac. Evo super načina na koje podebljati novčanik bez zadiranja u mjesečni budžet.

Ne trošite kovanice

Iako na prvi pogled ne izgleda kao da možete uštedjeti mnogo, probajte jedno vrijeme stavljati kovanice u staklenku i nakon nekog vremena mogli biste se ugodno iznenaditi. Svaki dan nakon što dođete kući spremite sve kovanice u posudu, a nakon godinu dana prebrojite novac i vjerojatno više neće biti riječ o sitnom novcu nego ipak o ozbiljnijoj svoti.



Tražite darove u novcu

Možda će misliti da nemate stila, a moglo bi vam biti i neugodno, no bližnjima možete reći da vam umjesto dara daju novac koji ćete potom staviti na štednju. To nikome ne bi trebalo biti neugodno ukoliko imate malu djecu te štednju otvorenu na njihovim računima. Bakama i djedovima recite da dio dara svakako uplate na račun. Osim toga, svojim bližnjima na ovaj način štedite vrijeme i energiju utrošene za kupnju dara.

Prodajte stvari koje više ne trebate

Na buvljacima, vintage sajmovima ili preko određenih web portala možete odlično unovčiti stvari koje vam više nisu potrebne. Umjesto da skupljaju prašinu u ormarima i garaži, očistite ih i ponudite po malo nižoj cijeni - mogli biste se iznenaditi iznosom koji možete dobiti. Na ovaj način podebljat ćete svoj račun, ali i napraviti generalno čišćenje i bit ćete u svakom pogledu sretniji u životu.



Nađite dodatni, honorarni posao

Bilo da se radi o izradi nakita koji ćete potom prodavati po preporuci prijateljica, bilo čišćenju kuća, ispunjavanju poreznih prijava... Svi bi ponekad mogli napraviti nešto sa strane i zaraditi ekstra novac koji potom treba staviti na štednju. Naravno, podrazumijeva se da sve radite legalno i transparentno.

Reciklirajte

Ovo vjerojatno u doba krize većina i radi, no vrijedi napomenuti. Recikliranje je dobro za okoliš, a može biti odlično i za vaš budžet. Reciklirati možete neki stari komad namještaja pa ga također pokušati prodati po boljoj cijeni. Isto vrijedi i s odjećom.