PEACH FUZZ

Ovo je boja godine: Pantone odabrao toplu i nježnu nijansu koja će obilježiti 2024.

08.12.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Svjetski autoritet za boje Pantone smatra da odabrana nijansa za novu kalendarsku godinu pred nama odaje dojam udobnosti i suosjećanja

Poznati Institut za boje smatra da nas treba utješiti, a postoji samo jedna nijansa koja će pružiti dovoljnu razinu udobnosti i topline i nosi naziv 'Peach Fuzz'.

Upravo nju Pantone je proglasio bojom 2024. godine.

Umirivanje našeg razbijenog svijeta sigurno zvuči kao težak zadatak za prigušenu mješavinu ružičaste i narančaste. Ali u priopćenju za javnost, izvršna direktorica Pantonea, Leatrice Eiseman, izjavila je: 'Peach Fuzz donosi pripadnost, nadahnjuje ponovno kalibriranje i priliku za njegovanje. Crpeći udobnost iz Pantone 13-1023 Peach Fuzz, možemo pronaći mir iznutra, što utječe na naše blagostanje'.

Godine 2024. obilježava se 25. godišnjica otkako je Institut za boje Pantone proglasio boju godine. Posebna prigoda mogla bi objasniti relativni povratak tvrtke osnovama s nijansom klasičnom poput boje breskve. Za usporedbu, predstavila je prošlogodišnju Viva Magenta uz impresivne slike generirane umjetnom inteligencijom, a za 2021. tvrtka je prevarila i odabrala dvije boje. Unatoč tome, ovogodišnje predstavljanje još uvijek dolazi s obiljem brendirane robe koja prikazuje Peach Fuzz — uključujući tepihe, mobitele i šminku.

Posljednjih godina Pantone je naglasio načine na koje njegova odabrana boja potiče hrabrost i vitalnost, ali čini se da Peach Fuzz donosi drugačiju energiju na stol.

'Boja je ona čiji topao i gostoljubiv zagrljaj prenosi poruku suosjećanja i čiji ugodan senzibilitet spaja ljude i obogaćuje dušu' rekla je Laurie Pressman, potpredsjednica Instituta za boje Pantone, u istom priopćenju za javnost najavljujući nijansu.

Dok se Viva Magenta činila glavnim izborom za 2023., godinu u znaku Barbiecore estetike potpomognute filmom o najpoznatijoj lutki na svijetu, nije tako očita kulturna veza za Peach Fuzz u 2024. godini, no riječ je o toploj i neutralnoj boji koja se dobro kombinira s nizom hrabrijih boja.