KOLAČ OVAMO!

Ovisnost o šećeru – češća nego što mislimo

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 20.11.2009 11:14
  • Objavljeno 20.11.2009 u 10:00
šećerna vuna

šećerna vuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Sa smijehom govoriš da moraš uzeti još jedan komad torte? Ili ne možeš lako ispustiti čokoladicu iz ruke, iako znaš da ti je to već treća danas? A možda i noću ustaješ te ruješ po ladicama tražeći nešto slatko? Možda si ovisnik o šećeru

Mnogi ne shvaćaju ovisnost o šećeru tako ozbiljno kao, primjerice, ovisnost o drogama ili alkoholu. No, istraživanja su pokazala da se radi o jednako jakoj ovisnosti!

Šećer nas čini sretnijima, barem se tako osjećamo i većina ovisnika o šećeru reći će vam upravo to. Nedavna istraživanja su pokazala da je ljudsko tijelo od najranijih dana programirano da traži šećer, a kad ga jednom proba, teško ga zaboravlja.

Mogli bismo reći da ovisnost o šećeru započinje već rođenjem jer je majčino mlijeko jako slatko, pa već i dojenče osjeća užitak zbog slatke hrane.

Kad pojedemo nešto slatko, u tijelu se otpušta hormon nazvan opioid, koji daje osjećaj ugode. Mozak prepoznaje ovaj osjećaj i sviđa mu se, pa traži još. Istraživanja su pokazala da se ista područja mozga aktiviraju i kada se uzme droga, stoga nije ni čudo da i šećer stvara ovisnost!

Zanimljivo je da kod ovisnika o šećeru pogled na sladoled stvara iste kemijske reakcije u tijelu kao i pogled ovisnika na joint!

Dakle, tko još misli da ovisnost o šećeru nije ozbiljna stvar?!

Što se događa u tijelu?

Kad uzmemo nešto slatko i kad šećer uđe u krvotok, diže se njegova razina u krvi te to izaziva otpuštanje inzulina koji pretvara šećer u energiju. Što se više šećera pojede, to se više inzulina izluči. Nakon otpuštanja inzulina, razina šećera u krvi se naglo smanjuje, što uzrokuje umor i pospanost koju osjetimo ubrzo nakon konzumiranja veće količine šećera.

No, inzulin, osim što pretvara šećer u energiju, također stimulira stvaranje zaliha masnoća. Upravo zbog ove činjenice, prevelike količine šećera dovode do pretilosti.

Osim debljine, preveliko uživanje u slasticama dovodi i do česte promjene raspoloženja, pada imuniteta te dijabetesa.

Šećer je posvuda

Šećer često nije naveden svojim pravim i svima prepoznatljivim imenom na parkiranju proizvoda. Tako se on krije i pod nazivima sukroza, fruktoza, dekstroza, kukuruzni sirup itd. Hrana koju svaki dan stavljamo u usta pretrpana je šećerom – kruh, sokovi, kava, čajevi, jogurt i - gdje bi bio kraj kada bismo ih sve nabrajali... Tijekom života pojedemo ogromne količine šećera, a da toga najčešće nismo ni svjesni. Dakle – velika je vjerojatnost da smo svi već ovisni o šećeru!

Šećer nam daje kratkotrajni osjećaj velike energije i ništa drugo jer u njemu nema ni vitamina, ni minerala, ni bilo koje druge zdrave tvari.

Kako smanjiti unos šećera?

Dakako, ne možemo ga potpuno zaobići, ali se može smanjiti njegov unos:

-izbjegavaj čokoladice i ostale male zalogaje; umjesto soka, uzmi pravo voće,
-pij mnogo vode,
-jedi više proteina jer se oni sporije prerađuju i dulje ostavljaju osjećaj sitosti, pa nećeš imati potrebu za slatkim,
-vježbaj snagu volje: odrekni se omiljene slastice na tri tjedna - u tom periodu ti se osjet okusa može promijeniti i nakon toga nećeš imati toliku potrebu za slatkim,
-nemoj imati naviku neprekidnog grickanja. Poželiš li nešto slatko, pričekaj 15 minuta i možda želja prođe sama od sebe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi