najbolje vrijeme

Ove se biljke sade u jesen: Prihvatite se sada posla, a u proljeće uživajte u najljepšem vrtu

19.09.2021 u 23:44

Bionic
Reading

Jesen je idealno vrijeme za vrtlarenje, a ako na vrijeme posadite određene biljke, u proljeće ćete uživati u najljepšem vrtu. Početak jeseni savršen je za sadnju lukovica, trajnica i mnogih drugih biljaka prije nego što nastupi zima. Idućeg proljeća vaše biljke bit će jače, zdravije i puno ljepše

Nakon vrućeg i sparnog ljeta hladnije jesenske temperature stigle su kao pravo osvježenje i ljubiteljima vrtlarstva, ali i samim biljkama. U jesen je zemlja još uvijek dovoljno topla dopuštajući korijenju da raste sve dok se tlo ne smrzne. Kiše općenito ima u izobilju, a ako izostane, biljke je jednostavno zaliti. Brojni štetnici, bolesti i problemi također nestaju u jesen.

Osim toga, kasna sezona vrlo često je odlična prilika za kupovinu po sniženim cijenama jer trgovački centri pokušavaju prodati inventar prije početka zime. Stoga ne propustite odličnu priliku i potražite dobre ponude za lukovice, trajnice, drveće i grmlje koji cvjetaju u proljeće, a koji se mogu saditi u jesen i požurite sa sadnjom prije nego što stigne prvi jesenski mraz.

Osim toga, ne zaboravite na travnjak; u ovo doba godine bez problema se može posijati vrsta trave za hladnije podneblje. Sada posađen travnjak u proljeće će vas nagraditi prekrasnom bojom.

Proljetne lukovice

Svim lukovicama s proljetnim cvjetanjem, poput tulipana i zumbula, potrebno je razdoblje hladnoće da bi procvjetale. Stoga ih je potrebno posaditi u jesen iako u njima nećete moći uživati ​​prije sljedećeg proljeća. Mnoge lukovice imaju velik broj sorti pa možete odabrati boju, visinu i vrijeme cvatnje koje najbolje funkcionira u vašem vrtu.

Maćuhice

Jesen je dobro vrijeme za sadnju maćuhica jer još uvijek topla zemlja omogućuje korijenu dovoljno vremena da naraste kako bi biljka preživjela zimu. Osim toga, jesenskom sadnjom dobit ćete dvije sezone uživanja u ovom prekrasnom cvijeću jer će maćuhice vjerojatno procvjetati još jednom, nakon što temperatura zraka poraste u proljeće. Za područja u kojima se tlo smrzava dobar izbor je sorta poput cool wavea. Kako biste im pomogli prezimiti, dodajte debeli sloj malča oko maćuhica nakon što se zemlja smrzne. Tako ćete ih zaštititi i izolirati od naizmjeničnih ciklusa smrzavanja i odmrzavanja tla koji ih mogu izvaditi iz zemlje.

Travnjak

Jesen je najbolje vrijeme za uređenje travnjaka sadnjom sjemena ili busena trave. Prilikom kreiranja potpuno novog travnjaka sadnja sjemena je obično jeftinija i lakša DIY opcija, a sadnja busena trave daje instant rezultate. Ako samo želite popraviti neujednačeni ili rijetki travnjak, prvo razgrnite područje kako biste izložili tlo, posijte sjeme trave tamo gdje želite da naraste, a zatim lagano prekrijte kompostom ili slamom. Novu travu dobro zalijevajte sve do pojave niskih temperatura.

Drveće i grmlje

Nakon što popuste ljetne temperature, ali je tlo još uvijek dovoljno toplo za razvoj korijena, pravo je vrijeme za sadnju drveća i grmlja. Uvijek ih sadite tako da budu u skladu s njihovom prirodnom vrstom tla. Osim toga, novozasađeno drveće ili grmlje dobro zalijevajte sve dok se zemlja ne smrzne kako bi se primili i započeli s rastom prije potpunog mirovanja tijekom zime.

Trajnice

Ako želite obogatiti svoju zbirku trajnica u vrtu, jesen je jedno od najboljih razdoblja za to. Također možete podijeliti i presaditi one postojeće, kao što su hoste i astilbe. Bez obzira o kojoj se vrsti radilo, posađene trajnice obilato zalijevajte sve dok se tlo ne smrzne kako biste ih potaknuli na rast novih, zdravih korijena prije nego započnu sa zimskim mirovanjem. Od hladnoće i mraza zaštitite ih pokrivačem od isjeckanog lišća ili drugim malčem debelim oko sedam centimetra. Kada nastupi proljeće, trajnice će biti spremne ispuniti vaše vrtne gredice svježim lišćem.