HRANJIVI I UKUSNI

Ove otpatke voća i povrća ne smijete baciti

16.10.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Vjerojatno niste naviknuti koristiti ljusku od luka za kuhanje ili pojesti koricu naranče, ali određeni otpatci voća i povrća imaju puno beneficija za zdravlje našeg organizma

Korica od naranče

Kora od naranče sadrži čak četiri puta više vlakana nego sama voćka. Uz to ima i više flavonoida poput tangeretina i nobiletina, a oni djeluju antikancerogeno, sprečavaju pojavu dijabetesa i imaju antiupalna svojstva. Studija na životinjama 2004. godine  pokazala je da da ovi nutrijenti čak mogu smanjiti štetni LDL kolesterol bolje od nekih lijekova.

Koricu naranče možete naribati pa posuti na povrće poput šparoga na salatu. Za desert trakice korice pirjajte u šećernom sirupu i umočite u tamnu čokoladu.

Stabljika blitve

Studija Instituta za prehrambenu tehnologiju u Njemačkoj pokazala je da stabljika blitve ima puno glutamina, aminokiseline koja jača imunološki sustav i podupire sposobnost tijela da se oporavi od ozljede i operacije.

Slavni kuhar Bruce Sherman veže stabljike u snopove od šest do osam komada i ostavi da stoje do pola sata u crvenom vinu, octu, medu i češnjaku.

Listovi celera

Imaju pet puta više magnezija i kalcija nego stabljika, piše Huffington Post. Također su bogat izvor vitamina C i fenola, moćnog antioksidansa i antiupalne tvari.

Listove sitno nasjeckajte s peršinom i umiješajte u salsu ili koristite kao ukras na ribi i piletini.

Listovi brokule

Oko 30 grama listova brokule ima 90 posto dnevne količine vitamina A koje traži naše tijelo. Listove brokule možete pripremati na isti način kao špinat – skuhati te začiniti maslinovim uljem i češnjakom.

Kora lubenice

Unutarnja, bijela kora od lubenice također ima svoje prednosti, odnosno sadrži aminokiselinu citrulin. Ona je, pak, važna jer pomaže kod širenja krvnih žila i bolje cirkulacije.

Koricu možete izdubiti zajedno s lubenicom i napraviti sokić ili alkoholno piće s malo ruma, gina ili votke. Za slađi okus piće zašećerite.

Ljuska od luka

Sama ljuska puno je bogatija kvercetinom nego sam luk. Kvercetin snižava krvni tlak.

Iako nam je poznato da ljuskom luka možemo, primjerice, bojati jaja za Uskrs, možemo je koristiti uz sami luk u raznim jelima i varivima za dodatni okus jelu. Bitno je da nakon kuhanja ljuske izvadite iz jela prije serviranja.